Mahmoud Abbas spreman obratiti se Knesetu

Abbas: Netanyahu nešto ponudi i onda odmah postavi svoje uslove - da bi ovo i ono trebalo reći i tako dalje (EPA)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas izrazio je spremnost da se obrati izraelskom parlamentu – Knesetu, ali pod uslovom da govori o onome što on želi, a što nije sasvim u skladu sa stavom na kome insistira izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

U odgovoru na Netanyahuov poziv da govori u Knesetu i prizna pravo Izraela da postoji kao jevrejska država kako bi se uspostavio mir, palestinski lider je izjavio za Glas Rusije da bi govorio “samo kako bi rekao što on želi kazati, a ne što Netanyahu želi čuti”.

“Znate, Netanyahu nešto ponudi i onda odmah postavi svoje uslove – da bi ovo i ono trebalo reći i tako dalje”, izjavio je Abbas za ruske medije.

“Ne može se od nas očekivati da priznamo palestinsku državu, a da Palestinci ne priznaju Izrael kao jevrejsku državu”, kazao je Netanyahu u ponedjeljak, na specijalnoj sjednici Kneseta povodom posjete francuskog predsjednika Francoisa Hollandea.

Upitan u intervujuu za Glas Rusije da li bi pristao na Netanyahuov prijedlog, Abbas je odgovorio: “Ne ako se postave ti uslovi, ja to ne prihvatam, ali ako on želi da ja dođem i kažem stvari koje ja želim kazati, onda sam spreman to uraditi”.

Sadat i Begin

Abbas je, također, rekao da će nezavisna palestinska država biti osnovana kada “Izrael shvati potrebu da se uspostavi mir na Bliskom istoku”, prenijeli su izraelski mediji.

Nakon što je nekadašnji egipatski predsjednik Anvar el Sadat rekao da je voljan ići do kraja Zemlje i čak u izraelski parlament kako bi se sklopio mir između dviju država, izraelska Vlada je odgovorila pozivom.

U novembru 1977. godinom Sadat je govorio u Knesetu, predloživši mirovni sporazum s izraelskim premijerom Menachemom Beginom.

Godine 1979. sklopljen je mir između Egipta i Izraela.

Egipat je prvi arapski susjed koji je potpisao mirovni sporazum s Izraelom.

Izvor: Agencije