Dvostruko više djece vojnika u CAR-u

Ujedinjeni narodi procenjuju da se broj dece vojnika u Centralnoafričkoj Republici gotovo udvostručio prošle godine. Zbog siromaštva, raseljavanja i formiranja novih oružanih grupa, sve više djece u opasnosti je da bude regrutirano.

U decembru prošle godine Pierre je odvojen od porodice. Mislio je da će, ako se priključi pobunjenicima, pomoći CAR-u. Imao je 15 godina kad ga je regrutirala Seleka, koalicija oružanih grupa, koja je u maju preuzela vlast u zemlji. Ali, ubrzo je shvatio da je pogriješio.

“Koristio sam oružje, ali ne znam jesam li ikada ikoga pogodio ili ubio. Vidio sam tijela ubijenih. Svjedočio sam zvjerstvima. Vidio sam kako ubijaju civile. Teško mi je kad razmišljam o tome”, priča Pierre, bivši vojnik.

UN i humanitarne organizacije u augustu su pomogli Pierreu da napusti grupu. Dobio je novac da otvori mali kiosk u gradu.
“UN kažu da u ovoj zemlji i dalje ima oko 3.500 djece vojnika. Do sada su uspjeli pomoći u oslobađanju više od 150 mališana, ali priznaju da još mnogo toga treba uraditi”, izvještava iz Banguija reporter Al Jazeere Nazanine Moshiri.

Ekipa Al Jazeere snimila je nekoliko djece u uniformi u Vladinoj bazi u Buaru. Jasno je da ih u redovima sigurnosnih snaga i dalje ima.

Sve više ovisnika

Oružanim grupama se ne priključuju samo dječaci. Oko 40 posto djece vojnika u svijetu čine djevojčice poput Sophie. Kaže da grupe i njih obučavaju za borbu.

“Stalno su nas gađali ćorcima kako bi nam razbili strah. Spavali smo na podu, a oni bi pucali oko nas. Ponekad bi nas gađali dok smo trčali ili jeli”, priča Sophie, bivša pripadnica vojske.

Djevojčice su i žrtve seksualnog nasilja. Sophie je silovao njen bivši zapovjednik. Sada opet živi sa svojom porodicom. Ali, reintegracija u društvo nije nimalo lagana.

“Mnoga djeca priznaju da su ovisnici. Tokom vremena provedenog s nekom oružanom grupom, vide ubistva, tijela koja trunu, krv… Zato počinju koristiti droge. Ponekad su prisljena ubijati ljude. Kad se vrate kućama, uspomene na to ih progone i okreću se drogama kako bi zaboravili”, izjavio je Serge Bangue iz Centra za reintegraciju.

Neka djeca su prisilno regrutirana. Druga se dobrovoljno prijavljuju, jer nisu imala priliku školovati se i znaju da će teško naći posao. U svakom slučaju, ono što su doživjeli progonit će ih do kraja života.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO