Ukrajina ne pušta Timošenko, EU ‘na čekanju’

Viktor Janukovič nedavno je odbacio mogućnost da Timošenko oslobodi službenim oprostom (Getty Images)
Viktor Janukovič nedavno je odbacio mogućnost da Timošenko oslobodi službenim oprostom (Getty Images)

Ukrajinski Parlament nije u četvrtak usvojio prijedlog zakona o liječenju zatvorenika u inozemstvu, koji bi omogućio oslobađanje bivše premijerke Julije Timošenko, što je jedan od uvjeta za potpisivanje sporazuma o pridruživanju i slobodnoj trgovini s Evropskom unijom.

Članovi Partije regija, na čijem je čelu predsjednik Viktor Janukovič, nisu izglasali na sjednici u četvrtak nijedan od šest prijedloga zakona kojima je bilo predviđeno oslobađanje Timošenko uoči samita Ukrajine i EU-a zakazanog za sljedeću sedmicu.
Opozicioni zakonodavci to su dočekali povicima: “Sramota, sramota!”

Putin podržava odluke Kijeva

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozdravio je spremnost Kijeva da unaprijedi ekonomsku saradnju Ukrajine sa Zajednicom nezavisnih država, uključujući Rusiju, saopćeno je u četvrtak iz Kremlja.
Prema riječima Putinovog glasnogovornika Dmitrija Peskova, predsjednik Rusije izrazio je spremnost “za trilateralne pregovore” i razrađivanje i usavršavanje modaliteta trgovine i ekonomske saradnje.
Peskov nije želio komentirati odluku Kijeva da prekine pripreme za potpisivanje sporazuma s EU-om, naglašavajući da je to unutrašnje pitanje Ukrajine i da Moskva prihvata bilo koje rješenje izraženo voljom Ukrajine.

Parlament je još u utorak trebao razmotriti prijedlog zakona o liječenju zatvorenika u inozemstvu, dokumenta koji bi omogućio da bivša ukrajinska premijerka, koja izdržava zatvorsku kaznu, ode na liječenje u inozemstvo, no to je na kraju odgođeno do četvrtka.

Rusija protiv sporazuma

Taj je zakon, odnosno oslobađanje opozicione čelnice, jedan od uvjeta koje je EU postavila Kijevu za potpisivanje SSP-a i uspostavi zone slobodne trgovine s EU-om na samitu EU-a 28. novembra u Vilniusu.

Tom se sporazumu od početka protivi Rusija. Savjetnik ruskog predsjednika Vladimira Putina Sergej Glazjev upozorio je nedavno Ukrajinu da ne potpisuje sporazum o trgovini i suradnji s EU-om, rekavši da će se Moskva osvetiti trgovinskim restrikcijama, koje bi mogle nanijeti ekonomske gubitke Kijevu.

Janukovič je prošle sedmice uvjetovao odlazak Timošenko na liječenje u inozemstvo, rekavši da će zakon o njenom odlasku na liječenje u Njemačku potpisati jedino ako ona otputuje kao osuđena osoba.

Zakon se ne može koristiti “kao sredstvo za bijeg od krivične odgovornosti”, rekao je Janukovič, što znači da bi se Timošenko nakon liječenja kičme trebala vratiti u domovinu i odslužiti zatvorsku kaznu.

Janukovič odbacio mogućnost oprosta

Naglasio je da se “Zakon mora primijeniti ne samo na Timošenko, nego na sve građane”, i odbacio mogućnost da je oslobodi službenim oprostom, što mu omogućuju njegove predsjedničke ovlasti.

Fule ne putuje u Kijev

Evropski komesar za proširenje Štefan Fule otkazao je u četvrtak posjetu Ukrajini, pošto je Kijev odustao od planova da potpiše sporazum s Briselom.
Fuleov glasnogovornik Peter Stano rekao je da je posjeta komesara otkazana s obzirom na najnovije događaje, javio je AFP.
Fule je, s druge strane, pozvao ukrajinske opozicione lidere kako bi ih uvjerio da će se EU nastaviti zalagati za ukrajinski narod i kako bi organizirao sastanak s njima sljedeće sedmice u Vilniusu.
“Saradnja s opozicionim partijama se mora ojačati”, navodi se u saopćenju iz Fuleovog ureda.
Razgovori sa tri opoziciona lidera iz Ukrajine bit će održani u pauzama samita 28. i 29. novembra u Vilniusu.

Timošenko je u zatvoru od 2011. godine, zbog navodne zloporabe ovlasti pri kupovini ruskog plina, no Brisel smatra da je to politički motiviran proces, kojim Janukovič svoju oštru političku protivnicu drži podalje od javnosti.

Janukovič je potvrdio u četvrtak da će njegova zemlja nastaviti raditi na integraciji u EU, uprkos prekidu pripremanja SSP-a s EU-om.

Ukrajina “će nastaviti raditi na integraciji u EU”, izjavio je on tokom zvanične posjete Beču.

“Naravno, ime poteškoća na tom putu”, priznao je ukrajinski šef države na konferenciji za novinare nakon susreta s austrijskim kolegom Heinzom Fischerom.

EU želi prijateljske odnose

“Trebamo razmotriti te probleme, kako bismo vidjeli da li se mogu riješiti”, dodao je on.

Na pitanje koji su razlozi zbog kojih Timošenko nije mogla biti oslobođena, on je naglasio da je odluka u domenu pravosuđa.

“Nemoguće je odgovoriti na to pitanje danas. Moramo se držati zakona. Mi poštujemo zakon i Ustav. Oslobađanje Julije Timošnko je kontroverzno”, ocijenio je Janukovič.

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle izjavio je u četvrtak da EU i dalje želi prijateljske odnose s Ukrajinom, uprkos povlačenju Kijeva iz trgovinskog sporazuma s blokom.

“Mi i dalje želimo dobre odnose s Ukrajinom i ponuda istinskog partnerstva i dalje je na stolu”, rekao je on i dodao da sada Ukrajina mora donijeti odluku o svojim budućim koracima.

Opozicija traži ostavke

“Suvereno je pravo Ukrajine da slobodno odluči o svojoj budućnosti”, rekao je Westerwelle.

Lider ukrajinske opozicije Arsenij Jatsenjuk je, nakon što je Vlada saopćila da prekida pripreme za potpisivanje SSP-a s EU-om, izjavio da bi, ukoliko predsjednik Janukovič zaista ne potpiše taj sporazum, to predstavljalo dovoljan razlog za njegovu smjenu.

Jatsenjuk je istakao da, ukoliko Janukovič odbije potpisati SSP s EU-om, to bi bilo jednako “državnoj izdaji i predstavljalo bi dovoljan razlog za njegovu smjenu”.

Lider ukrajinske opozicije je dodao da bi i premijer Mikola Azarov trebao odmah podnijeti ostavku.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO