SAD i Afganistan pred sigurnosnim sporazumom

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai rekao je pred izaslanicima tradicionalne skupštine plemenskih starješina da bi 10.000 do 15.000 stranih vojnika moglo ostati u Afganistanu nakon povlačenja NATO-a koncem 2014. godine, ako se sa Sjedinjenim Državama potpiše bilateralni ugovor o sigurnosti.

“Ako se (ugovor) potpiše, 10.000 do 15.000 (stranih) vojnika ostaje u zemlji. Kad kažem ‘vojnika’ onda ne mislim samo na američke, nego i na one iz drugih zemalja NATO-a, poput Turske i drugih muslimanskih zemalja”, rekao je Karzai.

Afganistanski predsjednik je govorio pred 2.500 izaslanika loya jirge, velike tradicionalne afganistanske skupštine, na kojoj će se u Kabulu do nedjelje raspravljati o bilateralnom ugovoru o sigurnosti o kojemu SAD i Afganistan naporno pregovaraju.

“Vašu odluku očekuju i izvan granica Afganistana”, istaknuo je Karzai na otvorenju skupštine.

Skupština se održava u kampusu politehničke škole na zapadu Kabula. Zbog opasnosti od napada talibanskih pobunjenika, koji se protive ostanku stranih postrojba u zemlji, u gradu je raspoređen iznimno velik broj pripadnika sigurnosnih snaga.

Vlade postigle sporazum

Sjedinjene Američke Države i afganistanska Vlada postigle su sporazum o konačnom tekstu sigurnosnog ugovora, koji će odrediti nazočnost američkih vojnika u Afganistanu nakon 2014. godine, potvrdio je u Washingtonu američki državni tajnik John Kerry.

Nacrt sporazuma ide na odobrenje Velikom vijeću afganistanskih starješina poznatom kao loya jirga.

„Postigli smo sporazum o konačnom tekstu bilateralnog sigurnosnog ugovora, koji će se u četvrtak naći pred loya jirgom“, rekao je Kerry novinarima, te najavio kako će preostale američke vojne snage imati „vrlo ograničenu ulogu“.

„Radi se isključivo o obuci, opremanju i pomaganju. Nema borbene uloge za snage Sjedinjenih Američkih Država“, rekao je Kerry.

Imunitet za američke vojnike

Afganistansko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u srijedu navečer Nacrt sporazuma prema kojem će preostali američki vojnici nakon 2014. imati imunitet od progona pred afganistanskim sudovima.

UN zabrinut zbog nasilja

Opća skupština Ujedinjenih naroda jednoglasno je usvojila rezoluciju u kojoj se izražava zabrinutost zbog erupcije nasilja u Afganistanu, koji dijeli samo pet mjeseci od izbora.

U rezoluciji je upozoreno na opasnost po sigurnost i stabilnost Afganistana za koje se upozorava da ih narušavaju nasilje i terorističke aktivnosti talibana, Al-Kaide i drugih ekstremističkih skupina, kao i nelegalnih oružanih kriminalaca, među kojima su i oni koji krijumčare drogu.

UN je optužio terorističke skupine da su odgovorne za „značajnu većinu civilnih žrtava“, prenijela je agencija AP.

SAD je ranije upozorio da će povući sve svoje snage ako se ne dogovori imunitet, no Kerry je s afganistanskim liderom Hamidom Karzaijem dogovorio da američke vojne trupe koje ostanu u Afganistanu ne budu odgovorne domaćem pravosuđu u slučaju da se izvrši neko kazneno djelo.

Kao uvjet za dogovor o sigurnosnom ugovoru, mediji su ranije navodili zahtjev Afganistana da im se SAD ispriča za sve greške koje su njihovi vojnici napravili u posljednjih 12 godina od kada su ušli u zemlju.

Državni tajnik Kerry potvrdio je kako je o tome bilo govora, no, navodno, Karzai nije tražio takvu vrstu isprike.

Američki dužnosnici su tijekom sastanka ministara obrane NATO-a potvrdili kako Savez razmatra ostavljanje u Afganistanu snaga jačine 8.000 do 12.000 vojnika nakon 2014. godine, od čega administracija predsjednika Baracka Obame razmatra zadržavanje 3.000 do 9.000 američkih vojnika kao dio tih snaga.

Vojni analitičari su zabrinuti da bi, nakon odlaska američkih trupa, talibani ponovno mogli preuzeti vlast u Afganistanu, nakon što je tokom prošle i ove godine drastično povećan broj napada koje su oni izveli.

Izvor: Agencije