Ženeva: Atmosfera dobra, pregovori teški

Treća runda pregovora u sjedištu Ujedinjenih naroda u Ženevi protječe u dobroj atmosferi, ali je tok pregovora veoma težak, kazao je neimenovani američki diplomata.

Pregovorima između predstavnika Irana i grupe 5+1, odnosno predstavnika stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačke predsjedavaju visoka evropska komesarka za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton i šef iranske diplomatije Mohammed Javad Zarif, javlja Anadolu Agency.

Neimenovani diplomata je također kazao da i u slučaju postizanja dogovora u prvoj fazi neće biti drastičnijih smanjenja sankcija prema Iranu, ali da će Iran svakako imati dalekosežne koristi ukoliko pregovori budu okončani uspješno.

Hague: Historijska prilika

Šef britanske diplomatije William Hague izrazio je uvjerenje da razgovori s Iranom predstavljaju “historijsku priliku”.

“Ovo je historijska prilika da se napravi sporazum o obuzdavanju nuklearnog širenja na Bliskom istoku i potencijalno se postave odnosi sa Iranom na drugačiji pravac”, rekao je Hague novinarima tokom posjete Istanbulu, prenio je AFP.

Prema njegovim riječima, suviše je rano da se kaže kako će protjecati pregovori, ali je dodao da je “na stolu dogovor koji može da bude u interesu svih zemalja, uključujući zemlje širom Bliskog istoka”.

“Preostale razlike između strana sužene su i vjerujem da mogu da budu premošćene političkom voljom i posvećenošću”, rekao je šef Foreign officea, navodi Tanjug.

Hague je rekao da je ovo “najbolja šansa tokom dužeg perioda da se postigne napredak o jednom od najvećih vanjskopolitičkih problema”.

U Ženevi su u srijedu navečer počeli razgovori “šestorke” o iranskom nuklearnom programu. Oni se sastaju treći put od kako je na čelo iranske države došao Hassan Rouhani u junu ove godine, javio je AFP.

Sastanak grupe P5+1 sa Iranom na nivou političkih direktora zakazan je kao trodnevni i trajat će do 22. novembra.

Zgrada Evropske misije u Ženevi ponovo je mjesto sastanka od kojeg se širom svijeta mnogo očekuje.

Predvođeni visokom predstavnicom Evropske unije za vanjsku politiku, lideri SAD-a, Rusije, Kine, Francuske, Velike Britanije i Njemačke pokušat će s Iranom dogovoriti ustupke na polju nuklearnog programa, u zamjenu za ublažavanje sankcija.

Iranski stav

Iranski vrhovni vođa poručio je uoči sastanka da se Iran neće odreći svojih prava na nuklearni program.

“Ovo je veoma težak zadatak i našoj Vladi je neophodna podrška. Ja im je pružam. Ovo je veoma važan dio dogovora. Ali, drugi važan dio jeste da ja insistiram  na tome da prava iranskog naroda budu sačuvana, uključujući i pravo na nuklearni program”, izjavio je Ali Khamenei, iranski vrhovni vođa.

Na ulicama Teherana, uoči nastavka pregovora u Ženevi, pomiješana osjećanja i očekivanja.

“Vjerujem da će, uz Božju volju, pregovori donijeti dobre rezultate i za Iran, i za druge ljude na svijetu”, kaže Reza, stanovnik Teherana.

Njegov sugrađanin Khorrami smatra da treba uzeti u obzir interese obje strane.

“Ipak, lično nisam optimista kada je riječ o  ovim pregovorima, jer je Zapad u prethodnoj rundi pokazao da ga  mnogo ne zanimaju naši nacionalni interesi”, dodaje on.

Moguć dogovor

Britanski ministar vanjskih poslova izjavio je da je, uprkos razlikama, moguće postići dogovor u Ženevi. Uspjehu se nada i njegov ruski kolega Sergej Lavrov, dok je američki predsjednik Barack Obama izjavio da nije siguran da li bi dogovor mogao biti postignut ove sedmice.

“Predlažemo Izraelu, Kongresu, međunarodnoj zajednici, ali i samim Irancima, da vidimo, testiramo – da li u narednih šest mjeseci možemo riješiti ovo diplomatskim putem i u isto vrijeme zadržati najvažnije sankcije. Ja ću, kao predsjednik SAD-a, držati otvorenim sve opcije da ih spriječim u nabavci nuklearnog oružja. Mislim da vrijedi pokušati”, ocijenio je Obama.

Teheran se izjasnio da želi prijateljske odnose sa svim državama, uključujući Sjedinjene Države. Ranije tokom mjeseca šest država pregovarača uputilo je poruku Iranu da je lopta sada u njihovom dvorištu.

Izvor: Al Jazeera i agencije