Ugalj zagađuje, ali ga se Poljska ne odriče

Od svih fosilnih goriva ugalj je najveći zagađivač, ali trenutno to gorivo namiruje 40 posto svjetske proizvodnje struje. Jedna je zemlja posebno ovisna o tom gorivu – Poljska. A upravo tamo, u Varšavi, održava se konferencija Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama.

Al Jazeerin reporter Tarek Bazley posjetio je jedan od poljskih rudnika pokraj Katovica. Već 234 godine iz tog rudnika vadi se ugalj. Težak fizički rad i opasni uvjeti svakodnevica su tamošnjih rudara. Njih skoro 1.600 radi u rudniku. U cijeloj Poljskoj u rudastvu je zaposleno više od 100.000 ljudi.

“Za mene lično ugalj je život. Došao sam ovdje kako bih kopao ugalj. Ovdje sam odgojio i odškolovao djecu. Meni je ugalj sve”, kaže rudar Krzysztof Zurawski.

Ugalj pokreće 90 posto poljskih elektrana. Vlada se nada da će tu ovisnost smanjiti, ali priznaje da će za to trebati vremena.

“Ovdje, 500 metara pod zemljom, dobijete utisak o poljskim rezervama uglja. Samo u ovom rudniku ima blizu 450 miliona tona uglja. Poljske rezerve su daleko veće od toga i najvjerovatnije će još mnogo godina biti izvor struje za ovu zemlju”, kaže reporter Bazley.

Poljska proizvodi jedan posto svjetskih stakleničkih plinova. Međutim, Vlada kaže da provodi mjere za smanjenje emisije plinova, kako je dogovoreno po protokolu iz Kyota.

Testni centar

“Smanjili smo naše emisije plinova za 32 posto, a istovremeno smo imali 200 posto rast bruto društvenog proizvoda. Tako značajan rezultat rijetko je viđen u Evropi”, rekao je Marcon Korolec, bivši poljski ministar okoliša.

Kritičari, međutim, kažu da su smanjenja rezultat restrukturiranja i reformi, koji su uslijedili nakon pada komunističkog sistema. Aktivisti, također, kritiziraju poljski veto na ambiciozni prijedlog Evropske unije za smanjivanje emisija ugljen-dioksida nakon 2020. godine.

“Ne moraju koristiti ugalj. Postoje brojne studije koje objašnjavaju kako se prebaciti sa fosilnog na obnovljive izvore energije. To traje neko vrijeme. Vlada mora imati viziju. Morate štititi svoje građane i radnike, morate osigurati nove poslove, ali to se može a da se i dalje namire sve potrebe za strujom”, kaže Sam Smith iz Svjetske fondacije za prirodu.

Poljska istražuje nove i čišće načine spaljivanja uglja. U testnom centru, vrijednom blizu 45 miliona dolara, koji finansira EU, istražuju se načini dobijanja plina iz uglja bez da ga se vadi iz zemlje. Međutim, tehnologija je još u začetku, a razvoj bi mogao trajati decenijama. Sve dok je rudarstvo srce poljske energetske industrije i dalje će biti potrebni ovi ljudi da ugalj vade iz zemlje.

Izvor: Al Jazeera