Ubijene pristaše Zlatne zore

Dvojica pristaša grčke desničarske stranke Zlatna zora ubijeni su u sinoćnjoj pucnjavi.

Do nje je došlo u predgrađu Atine, ispred stranačkih prostorija. Grčka vlada obećala je kazniti izvršioce i pomagače napada.

Protivteroristička policijska jedinica blokirala je ulicu ispred kabineta desničarske Zlatne zore u potrazi za tragovima napadača, a pronašli su desetine čahura.

Dva napadača ispalila su više hitaca u glave i tijela tri pristalice Zlatne zore, koji su sjedli ispred ulaza u zgradu.

U Zlatnoj zori kažu da bezbjednosne kamere pokazuju napadače koji stižu na motorima i iz pištolja pucaju u ljude, vrlo blizu njih, prazneći šaržere u njihova tijela. Žrtve su mladići u dvadesetim godinama.

Optužbe za vođenje kriminalne organizacije

Sve grčke političke partije osudile su ubistva kao prijetnju stabilnosti i demokratiji.

Zlatna zora naziva to terorističkim napadom i krivi policiju što ih nije zaštitila.

„Očito se radi o egzekuciji. Osoba koja ju je izvršila je profesionalac. Terorizam ljevice je pokazao još jednom svoje lice, kako bi zaustavio rast Zlatne zore i našeg članstva”, kazao je član Zlatne zore Nikos Michos.

“Napad je uslijedio nakon ubistva ljevičarskog muzičara, kojeg je u septembru ubio pristalica Zlatne zore. Šest članova Parlamenta iz Zlatne zore i više desetina članova partije optuženi su za vođenje kriminalne organizacije koja je navodno naredila izazivanje nasilja”, javlja iz Atine reporter Al Jazeere John Psaropoulos.

“Nakon podizanja optužnice, Vlada je ukinula svim paralmentarcima iz Zlatne zore dobivanje bezbjednosnih podataka koje inače dobivaju parlamentarci. Iako policija ne obezbjeđuje podružnice, već samo centar partije, Zlatna zora optužuje policiju da prijetnje nije uzimala dovoljno ozbiljno.”

Izvor: Al Jazeera