Kremlj: Snowden može razgovarati s kim želi

Amerikanac je dobio privremeni izbjeglički status u Rusiji (Wikileaks)
Amerikanac je dobio privremeni izbjeglički status u Rusiji (Wikileaks)

Edward Snowden može razgovarati s kim god želi, rekao je glasnogovornik Kremlja pošto je bivši konzultant američke obavještajne službe koji se sklonio u Rusiju izjavio da je spreman svjedočiti pred njemačkim zastupnicima.

“Ima privremeni izbjeglički status. On ne predviđa nikakva ograničenja što se tiče njegovih putovanja unutar zemlje ili njegova razgovora bilo s kim”, rekao je za AFP Dmitrij Peskov.

Amerikanac koji je zadnjih mjeseci u javnost iznio povjerljive informacije o američkoj Nacionalnoj sigurnosnoj agenciji (NSA) i kojega je Washington optužio za špijunažu, u kolovozu je dobio izbjeglički status u Rusiji na godinu dana, pošto je više od mjesec dana proveo u tranzitnoj zoni zračne luke Moskva-Šeremetjevo.

Voljan svjedočiti

Ruski predsjednik Vladimir Putin je bio rekao da Snowden mora prekinuti s iznošenjem u javnost informacija “koje mogu naštetiti Sjedinjenim Državama”, želi li ostati u Rusiji.

Peskov je u subotu kazao da taj uvjet još vrijedi. “Nitko mu neće dopustiti da ruski teritorij koristi kako bi štetio američkim interesima”, istaknuo je. No rekao je i da Snowden slobodno može razgovarati s njemačkim državnim odvjetnicima o prisluškivanju Angele Merkel, pa čak i otići u Njemačku.

“Nitko ga ovdje ne drži. On ovdje nije u zarobljeništvu”, rekao je. No “samo jednom može napustiti” ruski teritorij, dodao je Peskov, napomenuvši da će morati ponovo zatražiti azil bude li se htio vratiti u Rusiju.

Snowden se u četvrtak na nepoznatu mjestu sastao s njemačkim zastupinikom iz Stranke zelenih Hans-Christianom Stroebeleom.

Stroebele je u petak izjavio da je Snowden voljan svjedočiti u njemačkom Parlamentu. Snowdenov odvjetnik je ipak upozorio da će izgubiti izbjeglički status ako otputuje u Njemačku, ali da iskaz može dati u Rusiji.

Izvor: Agencije


Povezane

Njemačka želi ispitati američkoga zviždača Edwarda Snowdena, sada azilanta u Rusiji. Poznati njemački parlamentrac iz stranke Zelenih jedan je od prvih političara koji je sa Snowdenom razgovarao. Njemačka, inače bliska SAD-u, potresena je dokazima o masovnoj špijunaži pa i njemačke kancelarke Angele Merkel.

Odvjetnik Edwarda Snowdena otkrio je da njegov klijent počinje raditi 1. studenog na jednom velikom portalu.

31 Oct 2013

Wikileaks je objavio prve snimke Edwarda Snowdena otkako je dobio azil u Rusiji. Prije četiri dana, bivši zaposlenik CIA-e, koji je objavio tajne podatke na internetu primio je nagradu Sam Adams Associates – grupe bivših američkih zvaničnika koji su postali zviždači.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO