Rumunski zastupnici protiv rudnika zlata

Plan da rudnik zlata eksploatira filijala kompanije Gabriel Resources potaknuo je nezapamćen val protivljenja Rumuna (Al Jazeera)

Rumunski zastupnici su odbacili nacrt kontroverznog zakona Vlade lijevog centra koji bi jednoj kanadskoj kompaniji trebao omogućiti eksploataciju najvećeg rudnika zlata u Evropi.

Dokument je odbačen sa 119 od 128 glasova i još ga treba razmotriti Zastupnički dom, koji ima posljednju riječ, prenosi Hina.

Kanadska kompanija Gabriel Resources, među čijim su dioničarima i francusko-izraelski milijarder Beny Steinmetz te američki poslovni čovjek John Paulson, željeli bi iz rudnika u selu Rosija Montana u srcu Transilvanije dobiti oko 300 tona zlata.

Predviđeno je da rudnik eksploatira filijala kompanije Gabriel Resources, Rosia Montana Gold Corporation.

Val protivljenja

Plan ovog projekta, za koji je potrebno oko 12.000 tona cijanida godišnje te se njime predviđa uništenje starorimskih arheoloških ostataka, potaknuo je nezapamćen val protivljenja Rumuna.

Deseci hiljada demonstranta u posljednja dva mjeseca, od septembra do novembra, redovno izlaze na ulice većih rumunskih gradova, od Vlade zahtijevajući povlačenje nacrta zakona koji bi ubrzao i potaknuo otvaranje rudnika.

Prošle sedmice ga je posebna parlamentarna komisija odbacila.

No, premijer Victor Ponta rekao je kako i dalje razmatra mogućnost da dadne jasnu podršku eksploataciji rudnika te je pozvao Parlament da se angažira na široj izmjeni zakona koja bi išla u prilog ovom sektoru.

Izvor: Agencije