Dinosaurusi na aukciji u New Yorku

Dva izuzetno rijetka kostura dinosaura bit će ponuđena na aukciji u New Yorku. Prije sedam godina vlasnik zemljišta u Montani otkrio je ogromne fosile na svom imanju.

Cijeli kosturi su gotovo savršeno očuvani u pješčaru, a čini se da su se dinosauri borili do smrti, izvještava Cath Turner.

Ostaci dvije životinje stari su 68 miliona godina i pokazuju dva ogromna dinosaura u posljednjim trenucima borbe na smrt.

Thomas Lindgren iz aukcijske kuće Bonham objašnjava: “Dva dinosaura koji su se, kako se čini, borili do smrti, u konačnoj bici u kojoj su oba umrla, a u zemlji su bili ubrzo nakon toga. Kosturi su sačuvani gotovo 100 posto, netaknuti do vrha repova.”

Sudeći prema položaju kostura, jedan dinosaur je stajao na repu drugog. Više od dvadeset zubi pronađeni su pokraj kostura, što je broj koji odgovara prazninama u ustima jednog od dinosaura.

Jedan zub je pronađen zabijen u vrat drugog dinosaura.

Kosti su pronađene 2006. godine na privatnom zemljištu u američkoj saveznoj državi Montani. Isprva su vlasnici zemljišta mislili da su našli samo velike fragmente kostiju.

Nova vrsta?

Pozvali su stručnjake i zajedno napravili jedno od najvažnijih otkrića o svijetu dinosaura.

“Vlada veliko uzbuđenje oko ovog fosila – to je lobanja jednog od dinosaura. Neki paleontolozi tvrde da ranije nisu vidjeli ovakve crte i koštane strukture – ovdje ali i oko očne duplje. Ako je to istina, to bi moglo značiti da je ovo potpuno nova vrsta dinosaura”,  izvještava Cath Turner iz New Yorka.

Za sad su identifikovani kao Nanotyrannus i eventualna nova vrsta Ceratopsa.

Kosturi su ponuđeni na aukciji zajedno s drugim fosilima, a mogli bi postići cijenu i do devet miliona dolara.

Mogli bi završiti kod privatnog kupca, ali bi Lindgren volio da kosti budu izložene u nekom velikom muzeju.

“Potrebno je uložiti još milione dolara u te životinje kako bi ih se dovelo u reprezentativno stanje koje zaslužuju. Potrebno je uraditi naučno istraživanje, a za to su potrebne godine.”

Naučnici širom svijeta umiru od želje da saznaju više o ovim kosturima i da tako bolje shvate izgubljeni svijet u kojem su živjeli.

Izvor: Al Jazeera