Ubijen visoki policijski oficir u Egiptu

Ministar unutrašnjih poslova Egipta u septembru je preživio atentat u istom kairskom naselju (Al Jazeera)

Egipat je upriličio državni pogreb za egipatskog policijskog oficira Mohammeda Mabruka, koga su nepoznati napadači ubili kasno u nedjelju.

Pogrebna povorka krenula je od Al-Shorta džamije u Kairu u ponedjeljak poslije podne, navode egipatski mediji.

Premijer Hazem El-Beblawi bio je prisutan na obredu dženaze.

Izrazio je sućut porodici umrlog, dodajući da će se vlasti založiti kako bi počinitelji bili privedeni pravdi.

Napad maskiranih osoba

Oficir antiterorističke jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Egipta Mohammed Mabruk ubijen je u noći s nedjelje na ponedjeljak ispred njegove kuće u kairskoj četvrti Nasr City, javile su u ponedjeljak agencije.

Mabruka su, kako izvještava Itar-Tass, ubile maskirane osobe, pucajući mu sedam puta u glavu i grudi, poslije čega su pobjegli, prenosi Tanjug.

Agencije navode da se Mabruk bavio hapšenjem članova pokreta Muslimanska braća i učestvovao u sastavljanju optužnice protiv svrgnutog predsjednika Egipta Muhameda Mursija.

Mabruk je, kako se navodi, radio u upravi za nacionalnu sigurnost pri egipatskom Ministarstva unutrašnjih poslova.

Između ostalog, vodio je istragu o masovnom bjekstvu iz zatvora Wadi Natrun u vrijeme tzv. revolucije 25. januara 2011. godina, a pratio je grupe militanata koje su se aktivirale poslije Mursijeve smjene, 3. jula.

Osuda ubistva

Za sada nijedna od grupa nije preuzela odgovornost za ubistvo Mabruka, koji je najviše rangirani oficir ubijen poslije Mursijeve smjene.

On je ove sedmice trebao svjedočiti u istrazi u kojoj se priprema optužba Mursija za saradnju s inostranim grupama, između ostalog, s palestinskim Hamasom, i za špijunažu.

Premijer Bablawi osudio je ubistvo Mabruka, nazivajući ga podmuklim, ističući da Vlada neće tolerirati “kriminalne i terorističke grupe koje dižu ruku na sigurnosne zvaničnike”.

Beblawi je, također, obećao da će vratiti sigurnost u svakom dijelu zemlju.

Izvor: Agencije