Merkel traži razjašnjenje špijunske afere

Angela Merkel je u Bundestagu ukazala na potrebu transparentnosti i samosvijesti (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u ponedjeljak u Bundestagu, u okviru Vladine deklaracije, zatražila razjašnjenje američke špijunske afere u kojoj je čak i ona sama bila prisluškivana.

Ona je rekla da optužbe o tome da Amerikanci nadgledali milione podataka stavljaju na probu odnos između dviju zemalja i pregovore o stvaranju transatlanske zone slobodne trgovine i upozorila da one moraju biti razjašnjene.

Merkel je naglasila, da uprkos svemu tome, odnos prema Americi i dalje ostaje od izuzetnog značaja i zatražila da razjašnjenje američke spijunske afere bude osnova za izgradnju novog, transatlanskog povjerenja.

Ukazala je na potrebu transparentnosti i samosvijesti i, istovremeno, naglasila ogroman značaj transatlanskih odnosa, posebno za Njemačku.

Zajedno za otvorena društva

“Mi smo zajedno za otvorena, slobodna i demokratska društva”, rekla je Merkel, koja se po prvi put u Bundestagu izjasnila o aferi američke Nacionalne agencije za sigurnost, od kako se ovog ljeta saznalo da su američke obavještajne službe prisluškivale Nijemce, a na kraju, izgleda, i nju samu, ističu njemački mediji.

Prije dvije sedmice je američki državni sekretar John Kerry priznao napetosti s Njemačkom, važnim partnerom Sjedinjenih Država, izazvane optužbama za špijunažu, ali je obećao da će dvoje saveznika održati “čvrstu vezu”.

Pod pritiskom zastupnika u Bundestagu, njemačka Vlada trenutno razmatra mogućnost da u Moskvi sasluša bivšeg američkog obavještajnog savjetnika Edwarda Snowdena, koji je otkrio američki program špijuniranja Njemačke.

Snowden je medijima predao dokumente koji ukazuju na mogućnost da su Sjedinjene Države prisluškivale mobilni telefon kancelarke Merkel.

“Bez imalo sumnje, ta je situacija izazvala napetosti s Njemačkom i Nijemcima”, naglasio je šef američke diplomatije u razgovoru za njemački list Bild o aferi prisluškivanja.

Prijatelj i saveznik

“Naše veze su jake i takve će i ostati. U teškim trenucima prijatelji rade u međusobnom povjerenju i iskrenosti. Njemačka je jedan od najvećih prijatelja SAD-a i jedan od naših najvažnijih saveznika”, rekao je Kerry.

Ocijenivši kancelarku Merkel “izvrsnim partnerom”, istaknuo je da su pitanja Sirije, Irana i sporazuma o slobodnoj trgovini između Evropske unije i Washingtona prevažni te da će se na njima i dalje zajedno raditi.

“Zajedno ćemo nadići tu situaciju”, kazao je Kerry, zaključivši da “voli Njemačku”.

Glasnogovornik njemačke Vlade Steffen Seibert je prethodno rekao da su vrijednosti prekoatlantskih odnosa “neizmjerne” u pogledu sigurnosti i vanjske politike, budući da Berlin želi sklopiti dogovor s Washingtonom o zabrani uzajamne špijunaže.

Izvor: Agencije