Deseci mrtvih u naletu vlaka na minibus

Egipćani se već dugo žale da vlasti loše rješavaju kronične probleme u prometu (EPA)
Egipćani se već dugo žale da vlasti loše rješavaju kronične probleme u prometu (EPA)

Najmanje 24 osobe su poginule u Egiptu u naletu vlaka na minibus i kamion na pružnom prijelazu u ponedjeljak ujutro, priopćilo je tamošnje Ministarstvo zdravstva.

Još 28 osoba je ozlijeđeno u toj nesreći, do koje je došlo 40 kilometara južno od glavnog grada Kaira.

“Istražujemo slučaj i kada budemo gotovi objavit ćemo priopćenje”, rekao je za agenciju Reuters izvor iz Ministarstva unutarnjih poslova, prenosi Hina.

Minibus je prevozio uzvanike s vjenčanja, a mnogi od njih bili su članovi istih obitelji.

Ahmed al-Ansari, voditelj tamošnjih hitnih službi, rekao je za AP kako identiteti žrtava nisu bili odmah utvrđeni.

Dio ozlijeđenih u kritičnom stanju

Kaže kako su ozlijeđeni zadobili frakture, ali i zgnječenja, te gubitke pojedinih dijelova tijela, a neki od njih su u kritičnom stanju.

Hussein Zakaria, šef egipatske željeznice, izjavio je kako su vozači oba vozila ignorirali upozoravajuće svjetlosne signale i lančanu blokadu prijelaza, te svejedno pokušali prijeći preko pruge.

“Autobus je, prema našim informacijama, doslovno upao na pružni prijelaz. Prijelaz je bio zatvoren lancima i bili su uključeni upozoravajući svjetlosni signali”, rekao je Zakaria u televizijskoj izjavi.

Vlak, čiji je strojovođa preživio nesreću, zaustavio se tek kilometar nakon mjesta naleta na vozila.

Željeznička mreža u Egiptu u lošem je stanju što se tiče sigurnosti, uglavnom zbog slabog održavanja i lošeg rada upravljačkog  kadra.

Slaba razina sigurnosti

U siječnju je poginulo 17 osoba, kada je vlak koji je prevozio ročnike iskočio iz tračnica, a u studenom 2012. godine 47 djece je izgubilo život u naletu vlaka na autobus.

Ministar prometa i direktor željeznica tada su morali dati ostavke, a kao krivac za nesreću naveden je operater upozoravajućih signala koji je zaspao na poslu.

Najveća željeznička tragedija u Egiptu dogodila se 2002. godine, kada je nakon požara u vlaku poginulo više od 360 osoba.

Građani se već dugo žale na to da vlasti loše rješavaju kronične probleme u prometu, ne samo što se tiče željeznice nego i cestovnog prometa, koji se jednako loše održava.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO