Sirija: Ofanziva blizu granice sa Libanom

Sirijska Vlada počela je ofanzivu protiv pobunjeničkih boraca u regionu Kalamun u blizini granice sa Libanom. Hiljade ljudi su, zbog borbi, pobjegle preko granice sa Libanom.

Najviše ih je u tu zemlju ušlo u gradiću Arselu, izvijestila je reporterka Al Jazeere Zeina Khodr.

Blizu hiljadu sirijskih porodica stiglo je tamo u samo dva dana.

Uvod u veliku bitku

Mnogi od njih došli su iz grada Kaaare u regiji Kalamun, gdje su još ranije interno raseljeni zbog sukoba.

Um Mohammed, sirijska izbjeglica, objašnjava: „Živjela sam u Homsu, ali sam pobjegla u Kaaaru prije dvije godine. Opet sam morala bježati.”

Kaara je danima pod žestokom artiljerijskom vatrom. Aktivisti smatraju da je to samo uvod u veliku bitku za Kalamun.

Grad je smješten na autoputu koji povezuje Homs i Damask, a sirijska vojska želi istjerati pobunjenike iz područja sjeverno od glavnog grada.

Regija Kalamun nalazi se u blizini istočne granice Libana.

Izbjeglice koriste ilegalne krijumčarske rute, za ulazak u Liban. Najviše ih ulazi preko Arsela. Lokalne vlasti očekuju da će još više Sirijaca stići narednih dana, zbog intenziviranja borbi u Kalamunu.

Arsel nije samo utočište za izbjeglice, nego i logistički centar sirijskih pobunjenika. To im je i jedina preostala linija snabdijevanja duž libansko-sirijske granice.

Ovaj većinski sunitski grad podržava sirijsku opoziciju, dok libanska šiitska oružana grupa Hezbollah, podržava režim Bashara al-Assada.

Očekuju pogoršanje situacije

Ahmed al-Fliti, zamjenik gradonačelnika Arsala, kaže: „Hezbollah se uključio u rat u Siriji. Problem će nastati ako se sirijska opozicija odluči osvetiti za to šiitima u Libanu. To će imati teške posljedice za cijelu zemlju.”

Lokalni zvaničnici upozoravaju na to da se suočavaju s početkom humanitarne krize. Zbog sve većeg broja izbjeglica, libanske vlasti su pod velikim pritiskom i sve teže ispunjavaju potrebe Sirijaca.

A sada, zbog početka sukoba u gusto naseljenom Kalamunu, mnogi očekuju da će se situacija dodatno pogoršati.

Izvor: Al Jazeera