Musharrafu će biti suđeno za izdaju

Vlada će u ponedjeljak saopćiti ime specijalnog tužioca za novi slučaj protiv Musharrafa (Reuters)
Vlada će u ponedjeljak saopćiti ime specijalnog tužioca za novi slučaj protiv Musharrafa (Reuters)

Bivšem pakistanskom predsjedniku Pervezu Musharrafu biće suđeno za izdaju, za šta je predviđena smrtna kazna ili doživotni zatvor, zbog uvođenja vanrednog stanja 2007, saopćili su pakistanski zvaničnici.

“Nakon odluke Vrhovnog suda i izvještaja istražne komisije, odlučeno je da se započne postupak protiv generala Perveza Musharrafa (zbog izdaje) prema članu 6 Ustava”, kazao je ministar unutrašnjih poslova Pakistana Chaudhry Nisar Ali Khan na konferenciji za novinare koja je uživo prenesena na televiziji.

“Ovo se dešava prvi put u historiji Pakistana i odluka je donijeta u državnom interesu”, rekao je Khan.

‘Formirati tribunal’

Ministar je dodao da će predsjedavajući sudija Vrhovnog suda u ponedjeljak primiti pismo od Vade u kojem se od njega traži da formira tribunal sačinjen od trojice sudija, koji bi započeo postupak protiv Musharrafa, prenose agencije.

Vlada će istog dana saopćiti ime specijalnog tužioca.

Protiv Musharrafa već postoje četiri krivična predmeta koji se odnose na događaje iz perioda njegove vladavine 1999-2008.

Protiv njega se vodi i slučaj u kojem se povezuje sa ubistvom bivše premijerke Benazir Bhutto 2007. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Pakistanski sud odobrio je jamčevinu za bivšeg vojnog vladara Perveza Musharrafa. Slučaj ubistava u Crvenoj džamiji posljednji je u nizu istaknutih slučajeva protiv njega, uključujući atentat na bivšu premijerku Benazir Bhutto. Musharaf se od aprila nalazi u kućnom pritvoru, a mnogi kažu da će sad moći napustiti zemlju. Priču donosi novinar Al Jazeere Imtiaz Tyab.

Perveza Musharrafa, bivšeg pakistanskog predsjednika, sud u toj državi optužio je za ubistvo nekadašnje premijerke Benazir Bhutto 2007. godine. Musharraf, koji je bio na sudskom saslušanju, negirao je optužbe. Sudski proces odgođen je za 27. august.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO