Grad koji ruši stereotipe o Romima u Francuskoj

Francusko društvo duboko je podijeljeno kada je riječ o imigraciji. Neki političari predviđaju da će veliki broj Roma uskoro doći u Francusku, nakon što državljanima Rumunije i Bugarske budu ukinuta ograničenja za kretanje po Evropskoj uniji (EU).

U Francuskoj sada živi između 15 i 20 hiljada Roma. Hiljade su deportovane posljednjih godina, a vlasti su počele da ruše ilegalne kampove gdje su Romi živjeli, izvijestila je iz Francuske reporterka Al Jazeere Jacky Rowland.

Ali, u gradu Indre, stvari su drugačije.

Minut Draghici marljivo radi na gradnji novog puta. Zaposlen je već četiri mjeseca. Za njega je to velika stvar. Kao romski imigrant u Francuskoj, ranije je živio od milostinje.

Projekti pomoći

„Prije nego što sam se zaposlio, prosio sam. Sada kad imam posao, nikome ne pravim probleme. Svima je bolje kada radim nego kad prosim”, kaže Draghici.

Dragichijevi su bili jedna od desetaka romskih porodica koje su stigle u ovaj grad prije četiri godine.

U početku su bili veliki teret za lokalnu zajednicu, ali gradonačelnik je na kraju pronašao rješenje – osigurao je mobilne kuće za pet porodica i nagovorio uprave obližnjih gradova da prihvate ostale Rome.

„Ono što se u ovom gradiću događa, doslovno je jedinstveno u Francuskoj. U većini gradova, čim grupa Roma stigne, možete očekivati da će se pojaviti policija i natjerati ih da krenu dalje”, kaže reporterka Rowland.

Ovaj grad je otišao i korak dalje – lokalni volonteri pokrenuli su kuharski projekat koji Romkinjama donosi i prihode. Putem interneta primaju narudžbe za jela i svake sedmice se okupljaju kako bi kuhale i prodavale hranu.

“Previše nas prosi u ovoj zemlji. Lijepo mi je raditi ovdje. Mogu zaraditi 30 eura i time kupiti hranu svojoj djeci. Prošenjem po gradu ne može se zaraditi toliki novac”, kaže Mariana Alexandrou, romska imigrantica.

Projekti integracije

Ali grad im je uveo i niz propisa. Jedan od njih je da svi Romi moraju upisati djecu u školu te da i odrasli i djeca moraju naučiti francuski jezik.

Lokalni zvaničnici ovo pitanje smatraju ključnim jer drugačije, kažu, Romi ne mogu postati istinski članovi zajednice.

„Romi se ne razlikuju od drugih imigrantskih grupa u Francuskoj, koje su se postepeno integrirale u društvo. Naravno, to se rijetko može postići u jednoj gerenaciji i znamo da će proći nekoliko naraštaja prije nego što se Romi budu osjećali kao pravi Francuzi”, kaže Gilles Olivier, član Gradskog vijeća Indre.

Uspjeh ovog projekta, čini se, pobija teoriju pojedinih političara, koji tvrde da Romi ne žele integraciju u društvo.

Ali svi su svjesni kako je, da bi se ovakva ideja proširila, potrebna volja i državne vlade i lokalne zajednice i samih Roma.

Izvor: Al Jazeera