Španski sud oslobodio 13 članova ETA-e

Odluka o oslobađanju članova ETA-e, donijeta prema Zakonu o zaštiti ljudskih prava, razljutila je porodice žrtava poginulih u napadima te grupe (AFP)

Španski sud oslobodio je iz zatvora još 13 članova baskijske naoružane separatističke grupe ETA, saopćili su sudski izvori.

Odluka o oslobađanju članova ETA-e, donijeta prema Zakonu o zaštiti ljudskih prava, razljutila je porodice žrtava poginulih u napadima tokom kampanje te grupe za nezavisnost Baskije na sjeveru Španije i na jugozapadu Francuske, prenosi Tanjug.

Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu presudio je prošlog mjeseca da španske vlasti nisu postupile po zakonu kada su jednom zatvoreniku iz ETA-e retroaktivno skratile višegodišnji period pritvora, za koji je kazna trebalo da mu bude skraćena zbog dobrog vladanja.

Skraćenje kazne

Pošto ovakvih slučajeva ima više, zatvorenici koji su zaslužili skraćenje kazne sada su tražili da im ono bude odobreno, prenio je AFP.

U grupi od 13 oslobođenih je i Anton Lopes Ruiz, koji je 1986. osuđen na 1.210 godina zatvora zbog različitih krivičnih djela, uključujući i ubistvo jednog člana ETA-e, koji je napustio tu organizaciju.

Prema odluci iz Strasbourga, oslobođeno je još nekoliko silovatelja i ubica.

Među njima je Pedro Luiz Galhego Fernandes, zvani “silovatelj iz lifta”, koji je 1996. godine osuđen za silovanje i ubistva dvije žene, kao i niz drugih seksualnih napada.

Fernandes je treći oslobođeni silovatelj. Ranije su iz zatvora pušteni Pablo Garcia Ribadu, osuđen na 1.721 godinu robije zbog 74 silovanja i Antonio Garcia Carbonell, koji je služio kaznu od 268 godina zatvora.

Izvor: Agencije