Sirijska vojska osvojila još dva grada


[Izvor: Halabnews/ YouTube]

Sirijska vojska vratila je u petak punu kontrolu nad dva grada, Mahin i Havarin, u zapadnoj pokrajini Homs, a vojska je protjerala pobunjenike s brda Kalamun sjeverno od prijestonice Damask.

Snage predsjednika Bashara al-Assada nastavljaju preuzimati kontrolu nad sve većim brojem teritorije širom zemlje u borbi protiv pobunjenika.

Vojska je uništila velike količine oružja i municije koje su pobunjenici u Homsu koristili.

Dan ranije vojska je vratila kontrolu nad sjeveroistočnim gradom Kamišlijem.

Sirijski vojnici su takođe nanijeli poraz pobunjenicima koji djeluju u blizini gradova Halep i Latakija.

Ubijeni zapovjednici opozicije

U napadu vojnih sirijskih aviona u Halepu, dijelovima koje pod kontrolom drže opozicione snage, smrtno su stradali komandiri brigade Tawheed, a ranjena su dva visoka zapovjednika spomenute brigade.

Položaje opozicije bombardirali su vojni avioni Vladinih snaga, a koristili su velike bombe, popularno nazvane “bačve”.

Tawheed Salih Anadani, odgovorna osoba za odnose sa javnošću brigade, kazao je za agenciju Anadolija da su u napadu ranjeni zapovjednici Abdulkadir Salih i Abdulaziz Selam.

Prema njegovim riječima, u napadu je smrtno stradao jedan od najvažnijih komandanata ove brigade.

Anadani je dodao da je područje u Halepu, koje ova brigada drži pod kontrolom, bilo poprište sukoba opozicije i snaga predsjednika Bashara al-Assada.

Uništavanje vojnih aviona

U međuvremenu, sirijski aktivisti objavili su videosnimak napada boraca brigade Tawheed na Međunarodni aerodrom u Halepu.

Na snimku koji je objavljen u petak vidi se eksplozija vojnih aviona, koji su, kako tvrde aktivisti, uništeni raketama Grad.

Assadovi borci su za to vrijeme pokušavali skloniti preostale avione na sigurno mjesto. Prema navodima aktivista, do trenutka snimanja spašeno je pet letjelica.

Izvor: Agencije