SAD: Haker osuđen na 10 godina zatvora

Hammond je priznao da je 'hackirao' nekoliko sigurnosnih službi i organizacija u okviru napada skupine LulzSec povezane s Anonymousima (EPA)

Računalni hacker iz Chicaga povezan sa skupinom Anonymous osuđen je na deset godina zatvora zbog cyber-napada na razne tvrtke i vladine službe.

Jeremyju Hammondu, starom 28 godina, u prosincu 2011. godine izrečena je najveća kazna zbog računalne provale u tvrtku Strategic Forecasting Inc (Strafor), koju su njegovi odvjetnici obrazlagali zabrinutošću zbog uloge privatnih tvtki u prikupljanju informacija u SAD-u i inozemstvu, prenosi Hina.

Tužitelji tvrde da je provala u Stratfor dovela do krađe oko 60.000 brojeva kreditnih kartica i arhiva koji su obuhvaćali oko 860.000 klijenata, a koji su potom objavljeni na internetu.

Hammond je u svibnju priznao da stoji iza toga napada.

Poruke predao WikiLeaksu

Također je priznao da je “hackirao” nekoliko sigurnosnih službi i organizacija i objavio osobne podatke njihovih zaposlenika u okviru napada skupine LulzSec povezane s Anonymousima.

Hammondovi odvjetnici su tvrdili da bi se trebao osuditi samo na vrijeme koje je već proveo od njegova uhićenja u ožujku 2012. godine i opisali ga kao političkog aktivista i “zviždača”.

Hammondovi odvjetnici su rekli da je predao Stratforove e-mail poruke WikiLeaksu, koji je od tada selektivno objavljivao te dokumente koji su otkrivali poslovanje Stratfora s klijentima poput Goldman Sachsa i Coca Cole.

Najveća kazna

Sutkinja Loretta Preska sa suda na Manhattanu odredila mu je 10-godišnju kaznu zatvora te tri godine nadzora nakon puštanja na slobodu zbog “potpunog nedostatka poštovanja spram zakona”.

Riječ je najvećoj kazni po optužbi za urotu u računalnom “hackiranju”, što je Hamond priznao u svibnju.

Nakon izricanja presude, Hammond je, u zatvorskoj odjeći i s kosom do ramena, podigao šaku i, dok su ga izvodili iz sudnice, povikao: “Neka živi Anonymous”.

Oko 150 judi napunilo je sudnicu kako bi pratilo izricanje presude, a gomila se poslije okupila izvan sudnice s transparentima na kojima je, među ostalim, pisalo “Oslobodite Jeremyja Hammonda”.

Izvor: Agencije