SAD: Doživotne kazne somalskim piratima

Abuker Osman Beyle neće nikada biti pušten na uvjetnu slobodu (AP)

Američki sud je osudio dvojicu somalskih pirata na 19 uzastopnih kazni doživotnog zatvora zbog učešća u ubistvu četvorice Amerikanaca na njihovoj jahti u blizini afričke obale, što garantira da pirati neće nikad biti pušteni na uvjetnu slobodu.

Somalski državljani Abukar Osman Beyle (33) i Shani Nurani Shiekh Abrar (31) su osuđeni na ukupno 21 doživotnu kaznu zatvora, od kojih će se 19 primjenjivati uzastopno, dok je Tužilaštvo tražilo smrtnu kaznu, prenijela je agencija AP.

Pored optužbi za ubistvo, oni su, također, proglašeni krivima za, između ostalog, kidnapiranje, uzimanje talaca i piratstvo, prenosi Tanjug.

Prethodno je i Ahmed Muse Salad (27) početkom sedmice dobio identičnu kaznu.

Osujećen plan

Trojica osuđenih su bili dio grupe od 19 pirata koji su se 2011. ukrcali na jahtu, planirajući da Amerikance odvedu u Somaliju, kako bi za njih mogli tražiti otkup u iznosu od više miliona dolara.

Njihov plan je propao kad je jahtu počela pratiti Američka ratna mornarica.

Kako se jahta približavala obali Somalije, prema američkom razaraču je ispaljena granata, a nakon toga je na jahti došlo do pucnjave.

Dok su vojnici američke mornarice uspjeli da se ukrcaju na jahtu, četvero Amerikanaca je već bilo mrtvo.

Vlasnici jahte Jean i Scott Adam i njihovi prijatelji Bob Riggle i Phyllis Macay su bili prvi državljani SAD-a ubijeni u valu napada pirata u Adenskom zaljevu i Indijskom okeanu posljednjih godina.

Izvor: Agencije