Novi protesti protiv vojne uprave u Egiptu

Ovim izlaskom na ulice počele su 21. demonstracije protiv vojne uprave u Egiptu, koji se održavaju pod nazivom 'Ne osvetoljubivoj pravdi' (EPA)

Hiljade građana Egipta okupilo se u petak, nakon molitve u džamijama, na ulicama više gradova te države protestujući protiv vojne uprave uspostavljene nakon vojnog udara 3. jula, kojim je svrgnut prvi demokratski izabrani predsjednik Muhamed Mursi, prenosi agencija Anadolija.

Demonstracije su usmjerene i protiv pristranosti sudstva i hapšenja djevojaka.

Ovim izlaskom na ulice počele su 21. demonstracije protiv vojne uprave u Egiptu, koji se održavaju pod zajedničkim nazivom „Ne osvetoljubivoj pravdi“, a na proteste je pozvala Koalicija za podršku legitimitetu.

Tenkovi na trgu Rabia

Protesti se, osim u glavnom gradu Kairu i Aleksandriji, održavaju i u brojnim drugim gradovima, a prate ih opsežne mjere sigurnosti.

Vojnici i pripadnici specijalnih policijskih jedinica raspoređeni su na kairskim trgovima, a na „najkritičnijim“ lokacijama postavljeni su tenkovi te druga oklopna vozila.

Tenkovi čuvaju trg Rabia i kampus Univerziteta Azhar.

Kako javlja reporter agencije Anadolija, demonstranti uzvikuju slogane protiv vojne uprave i traže uspostavu demokratskog sistema u državi.

Premještaj u samicu

Ranije su egipatske vlasti premjestile svrgnutog predsjednika Mursija iz bolničke sobe u samicu, saopćio je njegov advokat.

Mursijev sin je u međuvremenu optužio vlasti da su odbile zahtjev njegovog oca da ga posjete članovi porodice.

Mursi je premješten u samicu 10 dana nakon privremenog smještaja u zatvorskoj bolničkoj sobi u zatvorskom komleksu Borg al-Arab u blizini Aleksandrije.

Izvor: Al Jazeera i agencije