Milioni za informaciju o napadu u Bengaziju

Nakon napada na američko veleposlanstvo u Libiji došlo je do oštrog političkog sukoba u SAD-u (Getty Images)

State Department još od siječnja ove godine nudi deset milijuna dolara za informacije koje bi dovele do uhićenja ili osuđujuće presude za bilo koju osobu koja je umiješana u prošlogodišnji napad u Benghaziju, kada je ubijen američki veleposlanik Chris Stevens i još trojica zaposlenika veleposlanstva.

Informacija o nagradi dospjela je u javnost nakon što je State Department o tome obavijestio članove Kongresa.

U pismu koje je upućeno američkim zakonodavcima navodi se kako se nije išlo s javnom kampanjom o nagradi, niti je to objavljeno na web stranicama, zbog sigurnosnih pitanja vezanih uz istragu napada u Benghaziju.

Politička kriza zbog atentata

Jedan dužnosnik State Departmenta, koji je zahtijevao anonimnost, potvrdio je kako je nagrada ponuđena 7. siječnja ove godine, dodavši da, iako to nije javno objavljeno, američke vlasti imaju načina kako da obznane postojanje nagrade.

U napadu, koji se u Benghaziju dogodio 11. rujna 2012. godine, uz veleposlanika Stevensa, ubijena su i tri pripadnika američke Centralne obavještajne službe koji su osiguravali konzulat Sjedinjenih Država u tom gradu.

Nakon napada došlo je do oštrog političkog sukoba u SAD-u, u kojem su republikanci optužili tadašnju državnu tajnicu Hillary Clinton i američku veleposlanicu pri Ujedinjenim narodima Susan Rice da su pokušale zataškati zločin i odgovornost State Departmenta, koji nije na vrijeme poslao pomoć iz Tripolija.

Izvor: Agencije