Maduro korak bliže posebnim ovlaštenjima

Nicolas Maduro želi da se bori protiv onih koje on optužuje da vode 'ekonomski rat' u cilju destabilizacije države (Reuters)

Narodna skupština Venecuele je u četvrtak većinom glasova usvojila prijedlog da se predsjedniku države Nicolasu Maduru odobre posebna ovlaštenja da zakone donosi dekretom, što je on tražio u svrhu borbe protiv korupcije i stabilizacije posrnule privrede.

Skupštinska većina je odobrila taj prijedlog u prvom čitanju, a druga debata će biti održana sljedeće sedmice, prenijela je agencija AP.

Oduzimanje imuniteta

Zastupnici iz redova opozicije optužuju Madura da je ugrozio demokratiju u Venecueli nakon što je skupština u srijedu oduzela opozicionoj poslanici Mariji Aranguren imunitet od krivičnog gonjenja po optužbama za korupciju, prenosi Tanjug.

Time što je ona isključena iz Skupštine, a nakon što je na njeno mjesto došao zastupnik koji podržava Vladu, Maduro je osigurao 99. glas, koliko mu je bilo potrebno za usvajanje prijedloga o posebnim ovlaštenjima.

Venecuelanski predsjednik je najavio da će dodatna ovlaštenja upotrijebiti kako bi intenzivirao aktivnosti usmjerene protiv pojedinaca i firmi koje on optužuje da vode “ekonomski rat” u cilju destabilizacije države.

Izvor: Agencije


Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada