Izglasano povjerenje slovenskoj Vladi

Bratušek očekuje početak oporavka privrede do druge polovine naredne godine (AFP)

Slovenski Parlament u petak je u ranim jutarnjim satima izglasao povjerenje Vladi premijerke Alenke Bratušek.

Za državni budžet za 2014. godinu, uz koji je Vlada vezala svoj ostanak i time povjerenje Vladi, glasalo je 50 zastupnika, a 31 protiv, prenosi Hina.

Bratušek, čija je Vlada počela s radom prije sedam mjeseci, nakon izglasanog nepovjerenja ranijoj Vladi desnog centra, izjavila je nakon glasanja kako je uvjerena da je stanje u državi danas bolje nego na početku rada sadašnje Vlade, te da je Slovenija na putu da sama riješi svoje finansijske teškoće i da izađe iz krize bez međunarodne pomoći.

Ona je dodala da će, ako se nastavi s ovakvim radom, do druge polovine naredne godine slovenska privreda biti na putu oporavka, da će broj nezaposlenih biti umanjen, te da će građani osjetiti pozitivne efekte rada Vlade, prenijela je agencija France-Presse.

Glasanje za amandmane

Budžet za 2014. godinu, kojeg je potvrdio Parlament, predviđa prihode od 8,6 i rashode od 9,6 milijardi eura, te smanjivanje budžetskog deficita na 2,9 posto u idućoj godini.

Glasanje o povjerenju obavljeno je zajedno sa glasanjem o amandmanima na budžet za 2014. godinu, navodi agencija Srna.

Amandmani predviđaju povećanje poreza, posebno na nekretnine, što je pokušaj da se konsolidira državni budžet i da Ljubljana izbjegne tražiti međunarodnu finansijsku pomoć.

Protiv tog zakona je bila opozicija, a peticijom protiv njega je prikupljeno i 70.000 potpisa.

Izvor: Agencije