Čile bira novog predsjednika

Bachelet je obećala smanjiti nejednakosti povećanjem poreza (Reuters)

Čileanci u nedjelju biraju predsjednika države te donji dom parlamenta i dio senata, a uvjerljivu pobjedu ankete predviđaju karizmatičnoj bivšoj predsjednici Michelle Bachelet.

Kandidatkinja koalicije lijevog centra “Nueva Mayoria” (Nova većina), 62-godišnja Bachelet obećala je da će smanjiti nejednakosti povećanjem poreza, a u nizu reforma ističe izdvajanja za obrazovanje i zdravstvo te pisanje novog ustava umjesto postojećeg iz doba diktature Augusta Pinocheta (1973.-1990).

Sinonim za gospodarski uspjeh Latinske Amerike zadnjih 20 godina, Čile je 2012. imao rast BDP-a od pet posto, a slobodnim tržištem i brzim razvojem rudarskog sektora nadomak je ulasku u krug razvijenih zemalja. No usporedo s ekonomskim napretkom jačaju težnje za pravednijom raspodjelom bogatstva.

Utrka prijateljica

Liječnica po struci, prva žena na čelu Čilea od 2006. do 2010., Bachelet se prema ustavu nije mogla natjecati za dva uzastopna predsjednička mandata te se u političku arenu vraća 2013., pošto je u Ujedinjenim narodima vodila agenciju za jednakost spolova UN Women.

Ankete predviđaju da će dobiti 47 posto glasova u nedjelju, a među osmero drugih kandidata njezina je glavna protivnica Evelyn Matthei (60), kandidatkinja konzervativne Alianze, koja može očekivati između 14 i 20 posto glasova.

U Čileu od ove godine izlazak na izbore više nije obvezna građanska dužnost i nepoznanica je kolik će biti stvaran odziv birača.

Prema nekim prognozama, Bachelet bi potrebnih 50 posto mogla dobiti već u prvome krugu, a ne uspije li, u drugome bi 15. prosinca trebala s lakoćom pobijediti Matthei s kojom je vežu uspomene iz djetinjstva.

Dvije žene u borbi za čelno mjesto novost su u Čileu, a neobična je i isprepletenost njihovih života.

Obje su kćeri vojnih časnika koji su 50-ih godina prijateljevali služeći u istoj vojnoj bazi, no razišli su se 70-ih kada je Bachelet stao na stranu socijalističkog predsjednika Salvadora Allendea zbog čega je trpio zatvor i mučenje kao i njegova kći.

Nasuprot njemu, otac Evelyn Matthei ostao je general u vojsci diktatora Pinocheta koji je državnim udarom svrgnuo Allendea i uspostavio diktaturu u kojoj je 3.200 osoba ubijeno, a 28.000 nestalo.

Parlamentarni izbori

Čileanci u nedjelju biraju i svih 120 mjesta u donjem domu parlamenta te 20 od 28 mjesta u Senatu.

No važeći izborni sustav, naslijeđen iz Pinochetova doba, daje drugoj stranci s najviše osvojenih glasova nesrazmjeran udio u parlamentu.

I stoga, ne uspije li Bachelet uvjeriti birače da podrže i njezinu Nuevu Mayoriu, koja se po popularnosti s njome ne može mjeriti, Alianza će imati veliku zastupljenost u parlamentu i time mogućnost blokade važnih reforma.

A Bachelet ih je najavila mnogo, čak 50 u prvih 100 dana. Kako se ne očekuje da će dobiti nadmoćnu većinu u parlamentu, predviđaju da će od nekih reforma morati odustati, a druge ublažiti.

Reforme

Osim novog ustava, reforme izbornog sustava, stvaranja mirovinskog i drugih privatnih fondova, izdvajanja četiri milijarde dolara za zdravstvo i decentralizacije vlasti, Bachelet predviđa i društvene reforme koje bi mogle temeljito prodrmati tradicionalno čileansko društvo. To su legalizacija pobačaja u određenim slučajevima i legalizacija istospolnog braka.

Masovni prosvjedi čileanskih studenata koji traže besplatno i bolje obrazovanje teško su naškodili vladi predsjednika Sebastiana Pinere, ali će vjerojatno prestati kada Bachelet preuzme vlast.

U parlament bi trebala ući i bivša voditeljica studentskih prosvjeda, Camila Vallejo koja se proslavila upravo na čelu studentskog pokreta.

Evelyn Matthei obećaje da će nastaviti politiku povoljne ulagačke klime sadašnjeg konzervativnog predsjednika Pinere.

Obećava ulaganja u infrastrukturu, gradnju 100 zdravstvenih centara, rast minimalne plaće putem državnih doprinosa i javnu potrošnju putem gospodarskog rasta, a ne povećanjem poreza.

Izvor: Agencije