Bitka za svježu vodu na jugu SAD-a

Bitka za svježu vodu u Sjedinjenim Američkim Državama ostavila je cijela područja pogodna za ribarenje u Floridi bez glavnog izvora hrane.

Osim toga, ugrožena su i životna staništa ljudi koji ovise o ovoj industriji.

Kako izvještava novinar Al Jazeere Andy Gallacher, u zaljevu Apalachicola stvari se rade na starinski način – ostrige se skupljaju ručno, kako nalaže tradicija.

No, ova zajednica suočena je s ekološkom katastrofom. Broj ostriga značajno opada i ribari sada bacaju prazne školjke u nadi da će se male ostrige za njih zakačiti.

Za ribare poput Shawna Hartsfileda čini se kao da se bliži kraj jedne životne ere.

“Ne želim ovo za svog sina. Ne želim da on prolazi kroz ovakve muke. Prženje hamburgera u McDonaldsu je bolje od ovog našeg posla”, kaže on.

Neobična Florida

A osjetljiva priroda područja, koje zovu “neobična Florida”, učinila je ovo mjesto ranjivim.

“Ono što ovaj zaljev čini jedinstvenim je slatka voda, koja se ovdje spaja sa slanom, stvarajući tako jedinstveno okruženje za mnoge vrste i, naravno, za ostrige sa Floride. Ali, proteklih godina vodi se bitka za zalihe svježe vode sa sjevernim državama. To je bitka koju Florida trenutno gubi”, javlja Gallacher.

O toku rijeke vodi se pravna bitka s državama Alabama i Georgia, koje tvrde da je voda potrebna za njihove stanovnike. Koliko se vode prepušta Floridi zamršeno je u političkim argumentima. Ekolozi tvrde da će, što duže traje politička bitka, šteta biti veća.

“Produktivnost zaljeva zavisi od svježe vode. Kako se količina vode smanjuje, tako se smanjuje i uzgoj ostriga te i milijardu dolara vrijedna industrija morskih plodova”, smatra Shannon Lease.

Utrka s vremenom

Gotovo sve ostrige na Floridi uzgajaju se u zaljevu Apalachicola i većina stanovništva zarađuje za život na ovim vodama.

Za lidera lokalne zajednice Joea Taylora počela je utrka s vremenom prije nego što šteta postane nepovratna.

“Stanovništvo s mnogo ljubavi radi u ovom zaljevu i bilo bi mi veoma žao vidjeti da sve to nestane samo zato što se nismo mogli usaglasiti o zajedničkim ciljevima”, izjavio je Taylor.

Za lokalnu zajednicu pomoć je najhitnije potrebna. Mnogi stanovnici preživjeli su uragane i suše, sada im samo treba svježa voda kako bi o(p)stali na površini.

Izvor: Al Jazeera