Timošenko izvan zemlje samo kao osuđenica

Janukovič je odbacio mogućnost da Timošenko oslobodi službenim oprostom, što mu omogućuju njegove predsjedničke ovlasti (Getty Images)
Janukovič je odbacio mogućnost da Timošenko oslobodi službenim oprostom, što mu omogućuju njegove predsjedničke ovlasti (Getty Images)

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič upozorio je u četvrtak da će zakon o odlasku oporbene čelnice Julije Timošenko na liječenje u Njemačku potpisati jedino ako ona otputuje kao osuđena osoba. 

Zakon se ne može koristiti “kao sredstvo za bijeg od kaznene odgovornosti”, rekao je Janukovič, što znači da bi se Timošenko nakon liječenja kralježnice trebala vratiti u domovinu i odslužiti zatvorsku kaznu, prenosi Hina.

Oslobađanje oporbene čelnice uvjet je Bruxellesa Kijevu za potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini između Ukrajine i Europske unije.

Rusija prijeti osvetom

Tom se sporazumu protivi Rusija. Savjetnik ruskog predsjednika Sergej Glazjev upozorio je nedavno Ukrajinu da ne potpisuje sporazum o trgovini i suradnji sa EU, rekavši da će se Moskva osvetiti trgovinskim restrikcijama koje bi mogle nanijeti ekonomske gubitke Kijevu.

Timošenko je u zatvoru od 2011. godine, zbog navodne zloporabe ovlasti pri kupnji ruskog plina, no Bruxelles drži da je to politički motiviran proces kojim Janukovič svoju oštru političku protivnicu drži podalje od javnosti.

Za izvanrednu sjednicu parlamenta u utorak pripremljeno je pet nacrta za raspravu o zakonu koji bi Kijev trebao donijeti prije potpisivanja sporazuma s EU, rekao je Janukovič.

Naglasio je da se “Zakon mora primijeniti ne samo na Timošenko već i na sve građane” i odbacio mogućnost da je oslobodi službenim oprostom, što mu omogućuju njegove predsjedničke ovlasti.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO