Malta namjerava prodavati državljanstvo

Malta je članica EU-a i šengenskog prostora bez unutarnjih granica, te ima bezvizni režim sa Sjedinjenim Američkim Državama (EPA)

Malteški Parlament odobrio je prodaju državljanstva Malte za 650.000 eura državljanima trećih zemalja, a premijer Joseph Muscat ocijenio je kako će takav plan zemlji donijeti prihode i privući „vrijedne“ ljude, koji bi mogli ulagati na otoku.

Procijenio je da bi se shemom moglo prikupiti 30 milijuna eura u prvih godinu dana, što znači da bi državljanstvo kupilo namjanje 45 ljudi, čime bi dobili pravo na rad i boravak u cijeloj Europskoj uniji.

Eric Major, glavni izvršni direktor međunarodne tvrtke Henley and Partners, zadužene za provedbu sheme, rekao je malteškim medijima kako očekuje da će svake godine aplicirati između 200 i 300 ljudi, te dodao kako će to biti „otvoren i transparentan program“.

Oporba protiv plana

Oporbena Nacionalistička stranka planu se snažno protivi, smatrajući da nije povezan s boravkom u zemlji ili ulaganjima, a čelnik oporbe Simon Busuttil otišao je i korak dalje, te u Parlamentu upozorio kako bi Malta mogla postati poput karipskih poreznih oaza.

Busuttil nije isključio mogućnost prikupljanja potpisa za referendum o tom pitanju.

Vlada ističe da će se kandidate pozorno provjeravati i da oni koji imaju veze s kriminalom neće biti prihvaćeni, te podsjeća kako i druge europske države razmatraju slične sheme.

U trenutku glasovanja pred Parlamentom je održan manji prosvjed, na kojem je traženo da se državljanstvo ne prodaje, nego da njegova dodjela ovisi o značajnim ulaganjima u zemlji.

Malta je članica EU-a i šengenskog prostora bez unutarnjih granica, te ima bezvizni režim sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor: Agencije