Bratušek: Sloveniju čekaju teške odluke

Ocjena koju javnost daje djelovanju Vlade treći uzastopni mjesec je u padu, isto kao i kada je u pitanju ocjena rada Parlamenta (Reuters)
Ocjena koju javnost daje djelovanju Vlade treći uzastopni mjesec je u padu, isto kao i kada je u pitanju ocjena rada Parlamenta (Reuters)

Najavivši glasanje o povjerenju Vladi Slovenije za 14. novembar premijerka Alenka Bratušek je istakla da državu i Vladu, na čijem je čelu od marta ove godine, čekaju teške odluke, da je svjesna situacije u kojoj se nalazi zemlja, ali da državi u ovom trenutku treba politička stabilnost.

Bratušek je ukazala na to da je, za razliku od početka 2013. godine, u medijima sve manje spekulacija da će Sloveniji za izlazak iz krize biti potrebna međunarodna finansijska pomoć i naglasila da je u Evropskoj uniji prisutno uvjerenje da će biti sposobna da to učini sama, prenosi Tanjug.

Istovremeno, prema redovnoj mjesečnoj anketi ljubljanskog Dela, rad slovenske Vlade u proteklom mjesecu negativno ocjenjuje 65 posto Slovenaca, dok joj pozitivnu ocjenu daje 33 procenta ispitanika.

Pad popularnosti

Ocjena koju javnost daje djelovanju Vlade premijerke Bratušek treći uzastopni mjesec je u padu, isto kao i kada je u pitanju ocjena rada Parlamenta.

Analitičari, uprkos tome, očekuju da će slovenskoj Vladi lijevog centra u četvrtak biti potvrđeno povjerenje, prenosi Hina.

Prema prognozama Evropske komisije, Slovenija će, uz Kipar, iduće godine biti jedina članica eurozone u kojoj će se privredna aktivnost smanjiti, a skroman rast bruto društvenog proizvoda u 2015. godini od 0,7 posto će biti znatno manji od prosjeka u eurozoni (1,7 posto).

EK objavit će krajem sedmice i izvještaj o tome koliko se Vlada držala obaveza iz preporuka koje joj je krajem maja, u odgovoru na njen nacionalni program reformi i stabilizacije, dao Brisel.

Preporuke su se odnosile na sanaciju stanja u vodećim bankama, privatizaciju državne imovine i smanjenje prekomjernog deficita javnog sektora.

Izvor: Agencije


Povezane

Odgoda kongresa Pozitivne Slovenije posljedica je najave ljubljanskog gradonačelnika da se planira suprotstaviti Alenki Bratušek za mjesto šefa stranke.

03 Oct 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO