Abbas: Rasvijetlit ćemo smrt Arafata

Abbas: Rasvjetljavanje Arafatove smrti pravo je i obaveza palestinskih vlasti (EPA)

Povodom obilježavanja devete godišnjice od smrti bivšeg palestinskog lidera Yassera Arafata, u Ramallahu je održana svečana sjednica, na kojoj se prisutnima obratio aktuelni palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, koji je još jednom ponovio da će palestinske vlasti dati sve kako bi bila nastavljena istraga i rasvijetljena smrt Arafata.

Istakavši da je rasvjetljavanje Arafatove smrti “pravo i obaveza palestinskih vlasti”, Abbas je rekao da će konačni rezultati istrage biti objavljeni cijeloj javnosti, javila je agencija Anadolija.

Pored Abbasa, sjednici je prisustvovao i veliki broj palestinskih zvaničnika, a među njima i Nasser al-Qudwa, predsjednik Upravnog odbora Fondacije Yasser Arafat,, koji je istakao da je svima jasno kako postoji pregršt dokaza koji ukazuju da Arafat nije umro prirodnom smrću, već da je na njega izvršen atentat trovanjem i da je za to najvjerovatnije odgovoran Izrael.

Pohvale švicarskim stručnjacima

On je pohvalio rad švicarskih stručnjaka, koji su dokazali da je radioaktivni polonij na Arafatovoj odjeći mogao biti uzrok njegove smrti.

“Mi, kao narod, moramo izvući pouku iz ovog ubistva, provesti pravne postupke i kazniti odgovorne”, poručio je Qudwa, koji je dodao da se ovaj slučaj mora predati i na analizu u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

U izjavi za agenciju Anadolija, Qudwa je naglasio da palestinski narod od početka zna da je Arafat ubijen i da cijeli ovaj protekli period pokušavaju svjetsku javnost uvjeriti u to i da se pokrene istražni i sudski postupak u ovom slučaju.

I palestinski premijer Rami Hamidullah se obratio prisutnima na sjednici i naglasio da je istraga o Arafatovoj smrti i dalje jedan od prioriteta palestinske vlasti i da će taj proces biti nastavljen.

On je podsjetio da je najveći uspjeh Arafata bio osnivanje palestinske vlasti, a da je Izrael i dalje najveća prepreka osnivanju palestinske države.

Niz manifestacija

Pored sjednice, deveta godišnjica Arafatove smrti obilježena je i nizom kulturnih manifestacija.

Bivši palestinski predsjednik Yasser Arafat umro je u 75. godini života 11. novembra 2004. godine u bolnici Percy u blizini Pariza.

Njegova supruga Suha Arafat predala je njegovu odjeću na analizu u laboratoriji u švicarskoj Lozani.

Postupak je vođen u Parizu, a i Arafatov grob je ekshumiran radi istrage.

Istragom je utvrđeno da je na njegovoj odjeći bila velika količina radioaktivnog polonija, ali se ne može sa sigurnošću ustvrditi da je to bio i jedini uzrok njegove smrti.

Izvor: Agencije