Noćas na Zemlju pada satelit, ne zna se gdje

Stručnjaci smatraju da će ostaci satelita najverovatnije pasti u ocean, no nema precizne potvrde da će se to tako i dogoditi (EPA)

Satelit koji pripada Europskoj svemirskoj agenciji (ESA) past će na Zemlju u noći s nedjelje na ponedjeljak, ali znanstvenici još ne mogu sa sigurnošću procijeniti gdje će ostaci koji stignu do tla udariti, javlja Tanjug.

No, talijanska civilna zaštita izdala je priopćenje u kojem navodi da postoji minimalni rizik da neki od ostataka satelita padne na područje Italije i to u dva vremenska perioda, u nedjelju navečer i ponedjeljak ujutro, javlja AFP. 

Mogućnost pada ostataka na Italiju

‘Ne možemo isključiti mogućnost, makar i minimalnu, da bi jedan ili nekoliko ostataka satelita mogli u dva navrata pasti na Italiju’, stoji u priopćenju. 

Pad komadića satelita na Italiju, izvijestila je civilna zaštita, moguć je u dva vremenska razdoblja: između 19,44 i 20,24 po mjesnom vremenu na područjima Val d'Aoste, Pijemontu, Liguriji ili Sardiniji i od 7,48do 8,28 u ponedjeljak na jugu zemlje”, objavila je Civilna zaštita u priopćenju.

Satelit bi se trebao raspasti na visini od oko 80 km, a većina fragmenata u potpunosti izgoriti. 

Iako nije nepostojeća, opasnost pada GOCE je za stanovnike planeta vrlo mala, smatraju stručnjaci.

Kako navode američki mediji, satelit je veličine džip vozila, ali prema procjenama do zemlje će, nakon sagorijevanja u atmosferi, stići oko 200 kilograma materijala raspadnutog na više desetaka dijelova.

Satelit “Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorer” (GOCE) lansiran je u ožujku 2009. kako bi istraživao promjene u razinama mora, oceanskim strujama i planetarnom gravitacijskom polju, prenosi Hina.

Stručnjaci smatraju da će ostaci satelita najverovatnije pasti u ocean, no nema precizne potvrde da će se to tako i dogoditi.

Naknada štete od objekata iz svemira

Neki američki mediji navode da bi, u slučaju da padne na teritorij SAD-a i ošteti dio nečije imovine, kao što je automobil ili kuća, vlasnik mogao tražiti naknadu od federalnih američkih vlasti, prenosi Tanjug.

Prema Konvenciji UN-a o odgovornosti za štetu nastalu od objekata iz svemira, koju je raitificiralo 88 država, onaj tko je oštećen ima pravo na punu naknadu štete.

Taj dokument ističe da je za naknadu štete odgovorna država iz koje je lansiran satelit ili letjelica, što je u ovom slučaju Rusija. 

Izvor: Agencije