Philipa Reekera mijenja Hoyt Brian Yee

Reeker će od Nove godine biti američki konzul u Milanu (Getty Images)

Novi pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i euroazijska pitanja je Hoyt Brian Yee, koji je na toj funkciji zamijenio dosadašnjeg visokog funkcionera State Departmenta Philipa Reekera, saznaje Tanjug.

Yee je karijerni diplomata, koji je obavljao niz važnih funkcija u američkoj administraciji, a na visoku dužnost u State Departmentu imenovan je sa mjesta zamjenika ambasadora SAD-a u Hrvatskoj.

Reeker će od Nove godine biti američki konzul u Milanu.

Kao funkcioner zadužen za Balkan i dalje ostaje Jonathan Moore, direktor Ureda za južnu i centralnu Evropu pri State Departmentu.

Yee je prije Hrvatske, u kojoj je boravio od 2010. godine, bio direktor Ureda State Departmenta za rekonstrukciju u Afganistanu, dok je prije toga tri godine obavljao funkciju generalnog konzula SAD-a u Solunu, Grčka.

Rođen u Californiji

Od 2002. do 2005. godine bio je u misiji SAD-a u Podgorici, dok je Crna Gora bila dio tadašnje Savezne Republike Jugoslavije.

Tokom dugogodišnje karijere nalazio se i na mjestu direktora za evropske poslove u Nacionalnom vijeću za sigurnost SAD (1999-2001), dok je tri godine prije toga bio zamjenik šefa kabineta tadašnjeg generalnog sekretar NATO saveza Javijera Solane.

Yee je radio i u ambasadama SAD-a na Haitiju i Francuskoj, kao i na funkciji specijalnog pomoćnika američkoj izaslanika za bivšu Jugoslaviju.

Rođen je u Californiji, gdje je studirao na Berekley univerzitetu, a na Georgetown univerzitetu u Washingtonu završio je školu za vanjske poslove.

Izvor: Agencije


Povezane

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a smatra da bh. lideri ne sarađuju i nisu spremni na kompromise.

Published On 30 Aug 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO