Kerry: Pretjerali smo s prisluškivanjem

John Kerry je veći dio odgovora dao pravdajući potrebu prikupljanja podataka 'zbog terorističkih prijetnji'

Američki državni sekretar John Kerry izjavio je da je u nekim slučajevima američka špijunaža pretjerala, što je priznanje Washingtona bez presedana u uzdrmanim odnosima s Evropom zbog masovnog prisluškivanja lidera i građana.

Vodeći američki diplomata, kako navodi AFP, također želi ubijediti da takve mjere, koje su zategle odnose sa saveznicima kao što je Njemačka, neće biti ponovno preduzimane.

“Uvjeram vas da nedužni ljudi nisu snosili nikakve posljedice u tome, ali je bilo pokušaja da se prikupe informacije”, rekao je Kerry uključivši se putem videolinka u jednu konferenciju u Londonu.

Washingtonu niko neće vjerovati

SAD će imati težak zadatak da ispravi štetu nakon optužbi da je špijunirao lidere savezničkih zemalja, izjavio je ruski premijer Dmitrij Medvedev. “Nije baš prijatno kada vas špijuniraju i zato su lideri ljuti. Ja ih razumijem”, rekao je Medvedev u intervjuu Reutersu. Medvedev je istakao da takvo špijuniranje nije neuobičajeno, ali pod pretpostavkom da se ne radi na tako ciničan način. “Moguće je da se situacija smiri, ali ovdje ne pomažu nikakva uvjeravanja”, rekao je on i dodao da niko neće vjerovati izrazima žaljenja i riječima da se to više neće ponoviti.

“Da, u nekim slučajevima otišlo se predaleko. Naš predsjednik je odlučan da se to razjasni, tako da niko neće imati osećaj da je zloupotrijebljen”, kazao je Kerry.

Strani dužnosnici u Washingtonu

On je dodao da je Washington nastojao nasumično pronaći načine da ustanovi da li je bilo nekih prijetnji na koje se trebalo reagirati.

“U nekim slučajevima, što smo rekli i ja i predsjednik [Barack Obama], otišlo se predaleko i mi ćemo osigurati da se to ne ponovi ubuduće.”

U posljednjih sedam dana, od kako su objelodanjeni podaci o špijunskim aktivnostima SAD-a u Evropi, u Washingtonu su boravili brojni visoki zvaničnici Njemačke i Evropske unije.

Kasnije ove sedmice u Washington će otputovati i šefovi njemačkih domaćih i stranih obavještajnih agencija, javio je Reuters.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je ranije zatražila da se do kraja godine uspostavi dogovor SAD-a, Berlina i Pariza o nešpijuniranju i da se obustavi ilegalno prisluškivanje američkih saveznika u Evropi, prenosi Fena. 

Kerryeve ocjene, koje je kao transkript objavio State Department, došle su kao odgovor na pitanja postavljena i njemu i britanskom državnom sekretaru Williamu Hagueu povodom programa nadgledanja koji provodi američka Vlada.

‘Zemlje rade zajedno’

Kerry je veći dio odgovora dao pravdajući potrebu prikupljanja podataka “zbog terorističkih prijetnji” i istakao da Washington nije jedini koji to radi.

“Mnogi, mnogi dijelovi svijeta bili su predmet tih terorističkih napada. Kao odgovor na njih, SAD i druge zemlje rade zajedno”, kazao je Kerry.

“Mi smo spriječili rušenje aviona, dizanje zgrada u zrak i ubijanja ljudi, jer smo na vrijeme došli do tih planova”, istakao je Kerry i kritizirao neke izvještaje o navodnom špijuniranju koje je objelodanio odbjegli američki obavještajac Edward Snowden, prenosi Blic.

“Tako je jednog dana objelodanjeno da se prisluškivalo 70 miliona ljudi. Ne, to se nije dogodilo. Postoji mnogo pretjerivanja u nekim izvještajima”, kazao je američki državni sekretar.

Izvor: Agencije