Pervez Musharraf na uvjetnoj slobodi

Musharraf je od 2008. do 2013. godine živio u progonstvu u Dubaiju i Londonu (EPA)

Vrhovni sud Pakistana donio je odluku o puštanju na uvjetnu slobodu bivšeg predsjednika te zemlje Perveza Musharrafa, koji se šest mjeseci nalazio u kućnom pritvoru zbog djelimične odgovornosti za ubistva pobunjeničkog lidera Navaba Ekbera Han Bugtija i bivše premijerke Benazir Butto, javlja Anadolija.

Musharrafov advokat je rekao da je bivši predsjednik pušten uz jamčevinu od oko 9.400 dolara te da će, nakon obavezne procedure, otići u Dubai.

Izvori bliski Musharrafovoj stranci Unija svih pakistanskih muslimana naveli su kako informacije o eventulanom odlasku bivšeg predsjednika iz zemlje još nisu potvrđene.

Musharraf, koji se, nakon vojnog udara, 1999. godine proglasio predsjednikom Pakistana, podnio je ostavku 18. augusta 2008. godine, a do 2013. godine živio je u progonstvu u Dubaiju i Londonu.

Nakon što se prošle godine u maju vratio u Pakistan kako bi učestvovao na izborima, Musharraf je uhapšen i osuđen na kućni pritvor.

Početkom septembra je podignuta nova optužnica za ubistvo protiv Musharaffa, a odnosi se na ubistvo imama Abdula Rashida Ghazija tokom opsade jedne džamije 2007. godine.

Optužnice u nizu

To je bila najnovija u nizu optužnica podignutih protiv ovog generala u penziji.

Abdul Rashid Ghazi je jedan od više od 100 ljudi ubijenih nakon što su pakistanske trupe upale u Crvenu džamiju u Islamabadu 10. jula 2007. godine.

Ta operacija je bila okidač za nemire predvođene taibanima, u kojima je poginulo na hiljade Pakistanaca.

U augustu je protiv Musharaffa podignuta optužnica za ubistvo bivše pakistanske premijerke Benazir Bhutto, koja je ubijena u samoubilačkom napadu nakon izbora decembra 2007.  godine.

Ovo je bio prvi slučaj da je neki bivši šef pakistanske armije optužen za zločin.

Pravnici procjenjuju da će biti teško dokazati Musharrafovu krivicu za ubistvo, ali bi optužnica mogla ohrabriti nastojanja da mu se sudi za izdaju zbog preotimanja vlasti 1999. godine i zbog kršenje Ustava otpuštanjem sudija i nametanjem krizne uprave 2007. godine.

Ukoliko bi bio osuđen za izdaju, Musharrafu prijeti smrtna kazna.

Od aprila je Musharraf bio u kućnom pritvoru u svojoj luksuznoj vili u predgrađu Islamabada.

Izvor: Agencije