Alijev ostaje predsjednik Azerbejdžana

Izborni dužnosnici rekli su kako je djelomično prebrojavanje dalo Alijevu 85 posto glasova (EPA)

Ilham Alijev osvojio je u srijedu treći mandat predsjednika naftom bogatog Azerbejdžana na izborima za koje opozicija kaže da su bili obilježeni nepravilnostima.

Alijeva kontrola nad većinom poluga vlasti i medijima učinila je njegovu pobjedu sigurnom za mnoge u zemlji sa devet milion stanovnika, mada se opozicija ujedinila iza jednog kandidata prvi put na predsjedničkim izborima, prenosi Hina.

Izborni dužnosnici rekli su kako je djelomično prebrojavanje dalo Alijevu 85 posto glasova u zemlji kojom dominira otkako je prije deset godina naslijedio oca koji je i sam dugo vladao.

Ekonomski bum

Za vrijeme Alijevljeva dva mandata Azerbejdžan je ostvario ekonomski bum temeljen na nafti i plinu, ali je pokazao malo tolerancije za drugačije mišljenje.

Centralna izborna komisija, koja je objavila rezultat djelomičnog prebrojavanja, nije rekla koji postotak glasačkih listića je prebrojan.

Alijev (51), čiji je otac Hajdar vodio Azerbejdžan godinama tokom sovjetskog razdoblja i između 1993-2003, osvojio je dva mandata predsjednika 2003. i 2008. na izborima za koje su međunarodni promatrači rekli da nisu zadovoljili demokratske standarde.

Otvorio je mogućnost za treći petogodišnji mandat referendumom iz 2009. koji je ukinuo ograničenje broja predsjedničkih mandata.

Izborna komisija je rekla kako je opozicijski kandidat Jamil Hasanli 61-godišnji historičar dobio pet posto glasova. Na izborima je bilo još osam kandidata.

Hasanli je rekao kako ima dokaza kršenja izbornih pravila uključujući i višestruko glasanje.

Snimka koju je objavio BBC-jev servis pokazuje čovjeka koji ubacuje više glasačkih listića u glasačku kutiju.

Izborna komisija je ustvrdila kako nisu zabilježena kršenja izbornih pravila.

Velika popularnost

Alijev je bio toliko siguran u svoju popularnost da nije uložio mnogo truda u predizbornu kampanju, pouzdajući se u snagu svog kulta ličnosti, koji je izgradio posljednjih godina.

Dok su i najsiromašniji građani Azerbejdžana osjetili benificije velikih prihoda naftne industrije, opoziciji je bilo teško napasti ekonomsku politiku Vlade.

Izbore su budno nadgledali promatrači OSCE-a, koji prate sve izborne procedure na biračkim mjestima diljem zemlje.

Alijev je vlast naslijedio od svog oca Hejdara Alijeva, koji je vladao Azerbejdžanom prvo kao šef tamošnje Komunističke partije, a potom kao prvi postsovjetski predsjednik.

Vladavina mu se protegla na više od tri desetljeća.

Samo nekoliko mjeseci prije smrti osigurao je svome sinu pobjedu na predsjedničkim izborima 2003. godine.

Ti su izbori izazvali jake kritike zapadnih zemalja, koje su upozorile na brojne nepravilnosti, a došlo je i do nasilnih prosvjeda u zemlji.

Mlađi Alijev, kojeg je opozicija smatrala blijedom kopijom svog oca, ubrzo je izašao iz njegove sjene i konsolidirao svoju moć.

Ponovno je izabran za predsjednika 2008. godine, a često je bio meta kritika međunarodnih organizacija za ljudska prava, koje su ga optuživale da vrši pritisak i da proganja kritičare vlasti.

Izvor: Agencije