Velika Britanija i Iran relaksiraju odnose

Velika Britanija je zatvorilam svoju Ambasadu u Teheranu nakon napada 2011. godine (EPA)

Iran i Velika Britanija, čiji su direktni diplomatski odnosi prekinuti krajem 2011. godine, rasporedit će otpravnike poslova radi mogućeg ponovnog otvaranja ambasada dviju zemalja, rekao je britanski ministar vanjskih poslova William Hague.

“Objasnio sam šefu iranske diplomatije Muhamedu Javadu Zarifu da smo skloni direktnijim kontaktima i poboljšanju bilateralnih odnosa”, rekao je on zastupnicima u Londonu.

“Prihvatili smo da dvije zemlje imenuju otpravnike poslova, koji bi uspostavili odnose radi mogućeg otvaranja naših ambasada”, dodao je Hague.

Velika Britanija je zatvorila Ambasadu u Teheranu, nakon što su stotine iranskih aktivista napale zgradu Ambasade u novembru 2011. godine, dok su protestirali protiv najave novih sankcija Londona protiv Teherana i njegovog nuklearnog programa.

Usluge Omana i Švedske

Ambasada Islamske Republike u Londonu je, također, zatvorena.

Dvije zemlje nisu službeno prekinule diplomatske odnose.

Oman trenutno predstavlja iranske interese u Velikoj Britaniji, a Švedska je zadužena za britanske interese u Iranu.

Hague je precizirao da je razgovarao s iranskim kolegom u New Yorku u septembru, u okviru Generalne skupštine Ujedinjenih naroda i u ponedjeljak telefonom.

“Očito je da se novi iranski predsjednik Hassan Rouhani i novi iranski ministri predstavljaju u pozitivnijem svjetlu od prethodnika. Nema sumnje da je ton na sastancima s njima različit”, ocijenio je Hague.

Izvor: Agencije