Na Baliju završen samit APEC-a

Završen je godišnji Azijsko-pacifički samit ekonomske saradnje, održan na indonezijskom otoku Baliju. Sudionici samita poručuju kako je nužno ubrzati liberalizaciju trgovine i pokrenuti nove investicije, kako bi se  postigao planirani ekonomski rast.

Samitu su prisustvovali čelnici 12 država i vlada zemalja sa obje strane Pacifika. Zbog krize u zemlji američki predsjednik Barack Obama nije došao. Jedna od glavnih tema samita bio je održivi razvoj, zasnovan na pravednosti i zajedništvu.

Snažnija saradnja u regiji

Indonezijski predsjednik Susilo Bambang Yudhoyono kaže kako će snažnija saradnja među članovima te regije biti najvažniji način ublažavanja ekonomskog pada.

“Bliska saradnja će rezultirati situacijom u kojoj svi dobijaju, posebno u vrijeme kada globalna ekonomija nije u potpunosti oporavljena. Potvrđujemo našu opredijeljenost za postizanje jakog, uravnoteženog i održivog globalnog rasta. Ukoliko ujedine svoje potencijale, zemlje APEC-a su u idealnoj poziciji da pokrenu obnovu svjetske ekonomije”, smatra predsjednik Indonezije.

Učesnici samita su se obavezali da će podržati borbu protiv siromaštva, te su pozvali na subvencioniranje poljoprivrednih proizvoda.

Japanski premijer Shinzo Abe i kineski predsjednik Xi Jinping rukovali su se na regionalnom samitu na Baliju, ali nisu razgovarali o teritorijalnom sporu u vezi s otocima u Istočnom kineskom moru.

Odnosi druge i treće najveće ekonomije svijeta su mjesecima narušeni zbog spora o suverenitetu nad malim otocima, koje u Japanu nazivaju Senkaku, a u Kini Diaoyu.

Nesuglasice iz Drugog svjetskog rata

Hua Chunying iz kineskog Ministarstva vanjskih poslova kaže: “Japanska strana nije učinila nikakve stvarne napore u tom smislu. Trebali biste razumjeti šta je potrebno uraditi kako biste zaista poboljšali bilateralne odnose.”

Dvije zemlje još imaju nesuglasica u vezi sa svojim ulogama u Drugom svjetskom ratu.

Na samitu je došlo i do susreta ruskog i kineskog predsjednika, Vladimira Putina i Xi Jinpinga. Obje zemlje naglašavaju da je potrebna efikasna koordinacija kada je riječ o međunarodnim ili regionalnim pitanjima.

Sljedeće godine domaćin samita bi trebao biti Peking.

Izvor: Al Jazeera