Imenovan izaslanik za zatvaranje Guantanama

Godine 2002. administracija George W. Busha otvorila je vojni zatvor u Guantanamu (AP)

Američki sekretar odbrane Chuck Hagel imenovao je Paula Lewisa specijalnim izaslanikom, koji će raditi na procesu zatvaranja “pritvornog centra” u američkoj vojnoj bazi u zaljevu Guantanamo na Kubi.

Lewis, koji trenutno radi kao advokat pri Komitetu za oružane snage Predstavničkog doma američkog Kongresa, gdje se bavi pitanjima vezanim za Guantanamo, od 1. novembra preuzet će funkciju specijalnog izaslanika za taj kazneni objekt, prenijela je agencija Reuters.

“Specijalni izaslanik Lewis donosi bogato iskustvo sa svojih prethodnih položaja”, navodi se u saopćenju iz Pentagona, prenosi Tanjug.

Američki predsjednik Barack Obama obnovio je pritisak da se zatvori taj zatvor, koji je ostao otvoren uprkos najavama 2009. godine da će objekt biti zatvoren u roku od godinu dana.

Politički sukobi

Obama je obećao u aprilu ove godine da će ponovo aktivirati pitanje zatvaranje pritvornog centra, pritisnut štrajkom glađu pritvorenika, pošto su neke, navodno, prisilno hranili.

Vojni zatvor u Guantanamu i dalje izaziva političke sukobe u Sjedinjenim Američkim Državama.

Uprkos pritiscima, pa i obećanjima, još nema naznaka da će uskoro biti zatvoren.

Godine 2002. administracija George W. Busha otvorila je vojni zatvor u Guantanamu.

Jedanaest godina kasnije Obamina administracija i dalje pokušava pronaći način da ga zatvori.

“Guantanamo je širom svijeta postao simbol Amerike, koja ne poštuje vladavinu zakona. Naši saveznici neće sarađivati s nama ako budu mislili da će neki terorista završiti ondje”, ocijenio je Obama.

Uskraćivanje prava

Razlog su izvještaji o mučenjima nekih od prvih zatvorenika, uskraćivanjima njihovih prava prema američkim i međunarodnim zakonima, te o tome kako mnogi od njih vjerovatno uopće nisu trebali biti zatvoreni.

U augustu je advokatica Daphne Eviatar rekla: “Od 166 zatvorenika za 86 njih, znači više od polovine, utvrđeno je da trebaju biti pušteni ili prebačeni iz Guantanama.”

Bijela kuća je prekinula transfere i puštanja zatvorenika nakon neuspjelog bombaškog napada 2009. godine.

Sada ih je nastavila, a dvojica Alžiraca su puštena iz Guantanama.

Izvor: Al Jazeera i agencije