Ban: Misija u Siriji će biti opasna

Grupa od blizu 100 eksperata morat će u Siriji ostati do godinu dana kako bi nadgledala uništenje hemijskog oružja u okviru misije koja je bez presedana opasna, izjavio je generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon.

Još jedan tim inspektora

Organizacija za zabranu hemijskog oružja saopćila je u utorak da će angažirati još jedan tim inspektora u sklopu misije za uništavanje sirijskog hemijskog arsenala.
“Time će biti proširen tim stručnjaka OPCW-a, koji se nalaze u Siriji od 1. oktobra i provode aktivnosti na provjeri i uništavanju (hemijskog oružja)”, piše u saopćenju, u kome se ne navode drugi detalji u vezi novog tima.
Generalni direktor OPCW-a Ahmet Uzumku obavijestio je diplomate na sastanku o napretku koji je do sada ostvaren u Siriji.
On je potvrdio da sirijske vlasti sarađuju sa zajedničkom misijom za razoružanje UN-a i OPCW-a i da su u nedjelju počele s uništavanjem hemijskog oružja, a cilj je “onesposobljavanje svih proizvodnih pogona… do 1. novembra”.
“Ovaj razvoj situacije predstavlja konstruktivan početak nečega što će, bez obzira na sve, biti dug i težak proceš”, kazao je Uzumku.
Sporazum kojim će UN biti uključen na pomoganju misiji na polju bezbjednosti i logistici na terenu bit će ubrzo potpisan, dodao je.

Ta misija će, kako je naveo u izvještaju za Vijeće sigurnosti UN-a, u koji je agencija AFP imala uvid, pokrenuti operaciju koja do sada nije izvedena.

Ban je ukazao na opasnost koja prijeti ekspertima i civilima od, kako je procenjeno, 1.000 tona sarina, sumpornog senfa i drugih “hemijskih strahota” u sirijskom arsenalu koji se mora izmjestiti.

To oružje je “opasno za rukovanje, transport i opasno za uništavanje”, istakao je Ban.

“Moja dva prioriteta su uništenje sirijskog hemijskog oružja i sigurnost članova misije koji su se dobrovoljno prijavili da izvrše ovaj značajan i opasan zadatak”, dodao je.

Olakšati humanitarnu situaciju

Ban je izjavio u utorak da je potrebno preduzeti mere kako bi se olakšala loša humanitarna situacija u Siriji, preneo je AFP.

“Vijeće sigurnosti UN-a se (…) snažno obavezalo da će olakšati humanitarnu situaciju za milione očajnih civila. Sada to mora biti podržano akcijom”, rekao je on novinarima u Budimpešti.

Pozvao je sve strane u Siriji da poštuju međunarodno humanitarno pravo i propise o zaštiti ljudskih prava, okončaju nasilje i rade na političkom rješenju konflikta.

Prošle sedmice Vijeće sigurnosti UN-a je zahtijevalo neodložan i nesmetan pristup stotinama hiljada civila, pozivajući obje strane i, “posebno, sirijske vlasti” da pomognu agencijama UN-a i privatnim grupama za pružanje humanitarne pomoći.

Provjera Assadovih informacija

Međunarodni eksperti u Siriji su prije dva dana, prvog dana kampanje u cilju uklanjanja sirijskog hemijskog arsenala, uništili bojeve glave, hemijske bombe i opremu za miješanje i punjenje.

Sam proces uništavanja ovog dijela sirijskog hemijskog arsenala proveli su sirijski radnici, uz nadzor međunarodnih eksperata, a proces će biti nastavljeni narednih dana.

Međunarodni tim, također, “prati, provjerava i izvještava” o tome da li je Vlada predsjednika Bashara al-Assada dala tačne informacije o svojim zalihama, ističe se u saopćenju.

Predstavnici Organizacije za zabranu hemijskog oružja i stručnjaci UN-a stigli su u Damask u skladu s rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a od 27. septembra, kojom je podržan plan SAD-a i Rusije o eliminaciji sirijskog arsenala, poslije napada u augustu, u kojem su ubijene stotine ljudi, a u kojem je korišteno hemijsko oružje.

U skladu s planom, postrojenja za proizvodnju tog oružja moraju biti uništena do 1. novembra.

Putin pozdravio ‘aktivnu saradnju’ Sirije

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je iz Indonezije kako Sirija “aktivno sarađuje” u procesu uništavanja hemijskog oružja.

“Sumnje u odgovarajuću reakciju sirijskog vodstva na odluku o hemijskom oružju nisu se ostvarile. Sirijsko vodstvo vrlo aktivno se dalo na posao i djeluje na transparentan način pomažući međunarodnim strukturama”, rekao je Putin na Baliju, nakon sastanka s američkim državnim sekretarom Johnom Kerryjem, na marginama azijsko-pacifičkog samita.

Međunarodni stručnjaci zaduženi za početak procesa verifikacije i eliminiranja hemijskog oružja stigli su u Siriju ranije ovog mjeseca, a sirijske vlasti su ponudile pomoć u procesu uništavanja.

Izvor: Agencije