Zbog krize budžeta, samit APEC-a bez SAD-a

Američka blokada budžeta, prema svemu sudeći, obilježit će samit Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje, koji je počeo na indonežanskom otoku Bali. Zbog krize u zemlji, američki predsjednik Barack Obama morao je otkazati dolazak. A time svojim azijskim partnerima nije poslao poruku koju su očekivali.

Njegovo odsustvo pokušao je opravdati drugi najvažniji čovjek američke vanjske politike.

Novi Obamin apel

Barack Obama apelirao je u ponedjeljak na Kongres da odblokira administraciju i odmah poveća limit zaduživanja.
“Vjerujem da ima sasvim dovoljno glasova da se budžet usvoji. Održite glasanje, pa da vidimo šta će se dogoditi”, rekao je Obama tokom posjete Saveznoj agenciji za upravljanje vanrednim situacijama.
FEMA je, zbog blokade administracija, morala poslati 100 radnika na prinudni odmor.
Obama je ranije rekao da je Senat već usvojio budžet i za okončanje blokade dovoljno je da republikanci i demokrate u Predstavničkom domu to isto učine.
Ali, desno krilo republikanaca ne želi dozvoliti predsjedavajućem Predstavničkog doma Johnu Boehneru da ovaj zakon stavi na glasanje.

“Znamo koliko je ovo kritično. Transpacifičko partnerstvo podrazumijeva poticanje rasta ekonomija i poslova za naše građane oslobađanjem vala investicija i preduzetništva širom ovog regiona”, rekao je američki državni sekretar John Kerry.

Obamin nedolazak izazvao je sumnju pojedinih lidera u njegovo obećanje da će azijsko-pacifički region biti primaran u američkoj vanjskoj politici. Također, dovodi u pitanje napore Washingtona o realizaciji ambicioznog projekta transpacifičkog partnerstva do kraja godine. Projekat podrazumijeva slobodnu trgovinsku razmjenu između 12 zemalja članica APEC-a.

Prilika za Kinu

No, ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je da razumije Obaminu odluku.

“Vidimo šta se događa u američkoj unutrašnjoj politici. To nije jednostavna situacija. Mislim da je činjenica da se američki predsjednik nije pojavio sasvim opravdana. Da sam se našao u takvoj situaciji, ni ja ne bih došao”, kazao je Putin.

Ipak, upražnjena stolica najveće ekonomije svijeta pružila je mogućnost kineskom predsjedniku Xi Jinpingu da neometano nastavi s agresivnim pokušajima preuzimanja utjecaja nad azijskim zemljama u regionu.

Naime, Xi se u početku protivio projektu transpacifičkog partnerstva, koji je inicirao Obama. Kasnije se, međutim, predomislio, pod utjecajem trgovinskih partnera Kine. A Obamin nedolazak i daljnje odgađanja dogovora o detaljima partnerstva mogli bi Xiju poslužiti kao argument da je prvobitna odluka bila ispravna.

Apel Washingtonu

U međuvremenu je Kina apelirala na Washington da učini sve da izbjegne bankrot. Zamjenik ministra finansija Kine Zhuu Guangyao založio se u ponedjeljak za konkretne mjere u cilju podizanja nivoa zaduživanja prije isteka roka 17. oktobra, čime će se zaštititi kineske investicije.

“SAD, kao najveća svjetska ekonomija, ima odgovornost da osigura ekonomsku stabilnost svijeta”, rekao je Zhu, prenijela je novinska agencija Sinhua.

On je dodao da se nada da će SAD riješiti sve svoje ekonomske probleme, spor oko granice zaduživanja i da će “zadržati proces oporavka u SAD-u i u svijetu”. Kina drži 1.277 milijardi dolara u obveznicama u SAD-u, podsjeća AP.

Nivo zaduženja mora zakonski biti podignut prije 17. oktobra, do kada će, prema pretpostavkama Ministarstva finansija SAD-a, država imati 30 milijardi dolara u gotovom novcu, ali će taj iznos vrlo brzo biti potrošen.

Izvor: Al Jazeera i agencije