Uposlenici Pentagona vraćaju se na posao

Američko Ministarstvo odbrane pozvalo je hiljade zaposlenih da se vrate na posao, nakon što prošle sedmice nisu radili zbog blokade Vladinih institucija. Natjerani su na neplaćeni godišnji odmor, jer se u Kongresu nisu uspjeli dogovoriti o budžetu. Ali, ministar odbrane Chuck Hagel iskoristio je zakon koji omogućava većini radnika da se vrati na posao.

“Vratite se na posao”, to je naredba ministra odbrane za gotovo 400.000 civila zaposlenih u Ministarstvu širom svijeta.

U subotu je Hagel objavio da, zahvaljujući zakonu koji garantira da će američkoj vojsci biti isplaćivane plate tokom blokade Vlade, Pentagon može ukinuti odsustvo zaposlenicima koji na svojim mjestima doprinose moralu, dobrobiti, sposobnosti i spremnosti vojnih snaga.

Zatvorene prodavnice 

Dio te dobrobiti nalazi se u prodavnicama po vojnim bazama u kojima porodice vojnika mogu plaćati uz povlastice. Zbog blokade, zatvorene su vojne prodavnice, što je razorilo kućne budžete hiljadama porodica.

“Rekla bih da je to smiješno, da oduzimate od ljudi koji se bore za vašu zemlju, to je presmiješno. Oni već dovoljno žrtvuju i bez toga. Ne bi trebali podnositi i dodatne žrtve”, kaže Kyla Fitzgerald, supruga američkog marinca.

Iako je Pentagon vratio svoje osoblje, stotine hiljada drugih državnih zaposlenika su i dalje u mukama. U svemirskom centru Johnson u Houstonu samo zaposlenici Kontrole letova rade. Ostali NASA-ini zaposlenici pitaju se šta će biti s njima i njihovim porodicama ako se Kongres i Bijela kuća uskoro ne dogovore o budžetu.

Zabrinutost zaposlenika

“Mislim da se mnogo igraju s našim životima. Plate su nam zamrznute već tri godine, a sad i ovo. Meni je dosta”, zabrinuta je Kelly Browsn, zaposlenica NASA-e.

U međuvremenu, predsjednik Barack Obama i republikanci u Kongresu nastavljaju kriviti jedni druge.

“Ne možemo samo uvesti neke nove elemente u sve to, i opsesija zakonom o zdravstvenoj zaštiti, Obamacareom, mora prestati. To ne smije biti cijena za omogućavanje rada države”, kategoričan je Obama.

“Nema smisla da predsjednik svoje probleme s opozicijom rješava sjekirom, a onda stavlja američki narod između, i oni dobivaju bolno po glavi”, ističe Eric Cantor, republikanski vođa.

Ali, za sada nema pomaka prema završetku blokade. Politička pat pozicija je neshvatljiva milionima Amerikanaca, a koji tek sad shvataju koliko, zapravo, njihova dobrobit zavisi od funkcioniranja federalnih vlasti.

Novi poziv republikancima

Američki ministar finansija Jacob Lew ponovio je u nedjelju poziv republikancima u Kongresu da do 17. oktobra bezuslovno glasaju za povećanje zakonske gornje granice javnog duga.

“Kongres se igra s vatrom. Od 17. oktobra nećemo biti u stanju normalno izmirivati svoje obaveze, s obzirom na postojeću gornju granicu javnog duga“, izjavio je on.

Ministarstvo finansija ocjenjuje da će u državnoj kasi ostati oko 30 milijardi dolara, dok američke finansijske obaveze dnevno dostižu i 50 do 60 milijardi dolara.

“Nismo nikada bili u situaciji da SAD funkcionira bez mogućnosti zaduživanja. To je vrlo opasno, nerazumno. Realnost je da nemamo bolji izbor ukoliko se više ne možemo zaduživati. To znači da SAD, prvi put od 1789. godine, neće biti u stanju izmiriti svoje obaveza zbog političke odluke“, objasnio je američki ministar.

Lew je, na pitanje o mogućnosti da predsjednik Obama donese jednostranu odluku, odgovorio da predsjednik nije ovlašten da djeluje na takav način.

On je dodao da je poruka predsjednika jasna – Kongres treba raditi svoj posao.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Oko 800.000 radnika federalne administracije koji su trenutno na prinudnom odmoru dobit će plate retroaktivno, kada se završi budžetska kriza.

Published On 04 Oct 2013

Drugi dan nakon djelomičnog zatvaranja vladinih institucija zakonodavci u američkom Kongresu nisu ništa bliže rješavanju krize. Republikanci su predložili privremenu rezoluciju kojom bi se budžetska sredstva za federalne aktivnosti mogla koristiti još sedam dana, a vrijeme iskoristilo za pregovore. Prijedlog koji je podržalo i njihovo konzervativno krilo Čajanka, demokrate su odbile.

Published On 02 Oct 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO