Pet vojnika NATO-a poginulo u Afganistanu

Insajderski napadi na strane vojnike od strane njihovih afganistanskih saveznika eskalirali su prošle godine (EPA)

Četiri vojnika pripadnika snaga koje predvodi NATO u Afganistanu ubili su pobunjenici tokom operacija u nedjelju, dok je petog, također na jugu zemlje, ubio stražar tokom vikenda.

Njemačka predala bazu

Njemačka je, uz prisustvo ministra odbane Thomasa de Mezierea i vanjskih poslova Guida Westerwellea, u nedjelju predala upravu lokalnim snagama bezbjednosti nad vojnom bazom u Kunduzu, na sjeveru Afganistana.
Dva njemačka ministra doputovali su nenajavljeno rano u nedjelju u vojni kamp u Kunduzu iz vojne baze Bundeseera u Mazar-i-Sharifu na ceremoniju primopredaje nadležnosti, javio je radio Deutshe Welle.
De Meziere je rekao da je Kunduz utjecao na aktivnosti Bundeswera “kao nijedno drugo mjesto”, podsjetivši da je 20 od 35 njemačkih vojnika koji su stradali u borbama u Afganistanu poginulo upravo u toj provinciji, naveo je AP.
Oko 20.000 njemačkih vojnika bilo je stacionirano u vojnoj bazi Kunduz tokom desetogodišnjih vojnih operacija i još oko 900 vojnika ostalo je u Kunduzu i povući će se do kraja ovog mjeseca.
Za mnoge Nijemci baš ta vojna baza je sinonim za zračne napade NATO snaga 2009. godine, po nalogu njemačke komande, kada je ubijen 91 i ranjeno 11 Afganistanaca, pretežno civila.
Taj napad izazvao je gnijev u Njemačkoj i ostavke nekoliko visokih nhemačkih političkih zvaničnika, dodaje AP.

Pobunjenici talibani sve više jačaju na jugu paralelno s ukidanjem baza u okviru plana povlačenja većine stranih vojnih snaga do kraja 2014. godine.

“Četvericu… su ubile neprijateljske snage tokom operacija”, saopćila je združena komanda.

Nacionalnost poginulih nije objavljena, prenosi agencija Hina.

Napad iznutra

Također, u južnom Afganistanu stražar pod ugovorom ubio je vojnika u subotu u odvojenom incidentu.

Glasnogovornik snaga koje predvodi NATO rekao je da se istražuje nacionalnost stražara.

Takozvani “napadi iznutra” na strane vojnike od strane njihovih afganistanskih saveznika ojačali su prošle godine, potaknuvši koalicijske snage da pojačaju mjere sigurnosti i smanje međusobne odnose između stranih i afganistanskih vojnika.

To je smanjilo broj incidenata, ali i pridonijelo daljnjem smanjivanju povjerenja između stranih vojnika i njihovih afganistanskih saveznika.

Ako se pokaže da je subotnji ubica bio afganistanski stražar, bit će to deveti napad iznutra ove godine, u kojima je ukupno ubijeno 14 stranih vojnika.

Uhapšena četverica napadača

U međuvremenu su četverica napadača samoubice uhapšena u provinciji Badakhshan prilikom održanih operacija, javio je dopisnik Anadolije.

Glasnogovornik Ureda guvernera Badakhshana Abdulmaruf Rasih kazao je da su četiri pripadnika talibana, koja su planirala izvesti samoubilački napad, uhapšena u mjestu Kisim.

Cilj uhapšenih talibana bila je policijska stanica u Kisimu, rekao je Rasih, dodavši da bi došlo do katastrofe da su napadači uspjeli ispuniti svoj cilj.

Rasih je istakao da su u operaciji zaplijenjena tri samoubilačka prsluka, tri detonatora i jedno dugocijevno oružje.

Izvor: Agencije


Povezane

Talibani su izvršili napad na zgradu američkog konzulata u Heratu, na zapadu Afganistana. Ubijeno je najmanje dvanaest osoba, među kojima je devet napadača. Iz Kabula izvještava Jane Ferguson.

Published On 13 Sep 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO