Iran za novi pristup nuklearnim pregovorima

Zarif: Uvjerili smo svijet da su iranske nuklearne aktivnosti potpuno mirnodopske (EPA)

Zadnja ponuda velikih sila Iranu oko nuklearnih pregovora više ne vrijedi, izjavio je iranski ministar vanjskih poslova Muhamed Javad Zarif, koga u nedjelju citiraju mediji, zahtijevajući “novi pristup”.

“Prethodna ponuda skupine 5+1 postala je povijest te moraju doći za pregovarački sto s novim pristupom”, izjavio je Zarif u trenutku kad će dvije strane obnoviti rasprave 15. i 16. oktobra u Ženevi.

Prilikom dva sastanaka u Almatyju u februaru i aprilu, velike sile dale su ponudu u kojoj bi Iran trebao pristati na “prekid” obogaćivanja urana na 20 posto i ograničiti svoje aktivnosti obogaćivanja u postrojenju Fordow, oko 100 kilometara južno od Teherana, koje je teško uništivo vojnom akcijom.

Zauzvrat, pristale bi ublažiti sankcije na trgovinu zlata i petrohemijski sektor.

Šefica evropske diplomatije Catherine Ashton izjavila je prošle sedmice u New Yorku, na rubu zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, da velike sile očekuju odgovor Irana na tu ponudu, koju je Iran prethodno ocijenio nedovoljnom.

Jasna poruka Izraelu

Zarif je u subotu izjavio kako iranska Vlada neće dozvoliti izraelskom premijeru Benjaminu Natanyahuu da se igra s budućnošću njegove zemlje.

“Uvjerili smo svijet da su iranske nuklearne aktivnosti potpuno mirnodopske i da se nećemo odreći prava koja ima naša nacija”, rekao je Zarif govoreći na iranskoj televiziji.

“Vjerujemo da je Iran moćna zemlja, ne zbog našeg vojnog arsenala, nego zbog podrške našeg naroda… Izlazak birača na predsjedničke izbore pokazuje tu podršku i mi se ne plašimo pregovora”, kazao je on.

“Nećemo dozvoliti izraelskom premijeru da donosi odluke o našim nuklearnim pregovorima, jer cionistički režim je najveća nuklearna prijetnja na svijetu”, dodao je Zarif, prenosi Anadolija.

Zarif je također govorio o tome kako stalno koristi društevene medije da podijeli informacije s onima koji ga slijede te da dnevno provede više od pola sata na Facebooku i Twitteru.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO