Bartolone kritizira Barrosa i EK

Ovo nije prvi put da neki od zvaničnika iz redova socijalista oštro kritizira rad Portugalca Barrosa (EPA)

Predsjednik francuske Narodne skupštine iz redova socijalista Claude Bartolone oštro je kritizirao rad Evropske komisije i njenog predsjednika Josea Manuela Barrosa.

“Očigledno je da sam, zaista, eurofobičan kada je riječ o onome što nam nudi Barroso, kako treba izgledati Evropa i kakva je sada EK”, izjavio je on za francuski radio.

Rekao je kako se stiče utisak da Brisel “favorizira finansijski kapitalizam na štetu borbe protiv nezaposlenosti”.

“Konsenzus u Briselu, zaista, daje utisak da je Evropa tu samo da olakša uspostavljanje finansijskog kapitalizma, a ne da vodi računa o borbi protiv nezaposlenost mladih i da pokreće velike programe investicija sposobnih da uspore borbu protiv nezaposlenosti”, naveo je Bartolone.

Francusko-njemačka odgovornost

On smatra da predsjednik Evropske komisije sada treba biti imenovan na osnovu političkog kompromisa između evropskih socijalističkih i socijaldemokratskih snaga.

Prema njegovim riječima, “da bi Evropa izašla iz ovog socijalnog blata u kome se danas nalazi, francusko-njemačka odgovornost će biti ogromna u sedmicama i mjesecima koji dolaze”, prenio je AFP.

Ovo nije prvi put da neki od zvaničnika iz redova socijalista oštro kritizira rad Portugalca Barrosa.

Krajem juna ministar za industrijski oporavak Arnaud Montebuorg optužio je Barrosa da je “pokretačko gorivo Nacionalnog fronta“, a ministrica za vanjsku trgovinu Nicole Bricq je ocijenila da Barroso nije ništa uradio tokom svog mandata.

Izvor: Agencije


Povezane

Najnoviji podaci govore da je druga najveća evropska ekonomija skliznula u recesiju, izjavio Barroso.

Published On 15 May 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO