Agonija pritvorenih novinara Al Jazeere

Al-Shami, lijevo, uhapšen je prije dva mjeseca, a Badra u zatvoru drže od jula

Abdullah al-Shami, jedan od dopisnika Al Jazeera Arabic iz Egipta, proveo je prvu godišnjicu braka u egipatskom zatvoru.

Supruga Mohammeda Badra, kamermana Al Jazeera Mubasher Misra, prvi put se porodila dok je njen muž bio u pritvoru.

Egipatske vlasti već sedmicama u zatvoru drže ovu dvojicu reportera. Hapšenja su dio onoga što Reporteri bez granica nazivaju “rastućim neprijateljstvom” prema novinarima u Egiptu.

Al-Shami je zatvoren 14. augusta, dok je izvještavao o smrtonosnom obračunu s pristalicama svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija na trgu Rabea al-Adawiya.

Izvještavao je iz bolnice, gdje je liječeno na desetine pristalica, kada je vojska upala u prostorije.

Al-Shami i desetine drugih ljudi u bolnici su uhapšeni, a on nikada nije formalno optužen.

“Dva dana nisam znala da li je živ ili mrtav”, rekla je Al Jazeeri al-Shamijeva supruga Jihad Khaled.

Maltretiranje zatvorenika

“Vojska je kasnije Al Jazeeri rekla da su ga prebacili u zatvor Abu Zaabal, u blizini Kaira.”

Al-Shamijev pritvor je 26. septembra produžen za 45 dana.

Uhapšen zbog snimanja, Badr je 15. jula bilježio proteste protiv vojnog puča sa mosta na trgu Ramsis kada je u njegovoj blizini bačen suzavac. Zbog toga je morao prekinuti prenos uživo i pobjeći, ostavljajući opremu iza sebe.

Timeline: Al Jazeera kao meta u Egiptu

3. juli: Egipatske vlasti upadaju u prostorije Al Jazeera Arabic i Mubasher Misr u Kairu. Uhapšeno je 28 članova osoblja, uključujući i direktora Mubashera, Aymana Gaballaha. Uposlenici su pušteni nakon šest sati, a Gaballah četiri dana kasnije, uz kauciju od 1,451 američkih dolara.
12. juli: Pet članova Al Jazeera English zadržani u Suezu nekoliko sati.
15. juli: Kamerman Al Jazeera Mubasher Misr Mohammad Badr je uhapšen. I dalje je u pritvoru bez formalne optužnice.
19. juli: Signal kanala Al Jazeera televizije su sporadično blokirani u Egiptu.
14. august: Abudllah al-Shami, jedan od dopisnika Al Jazeera Arabica u Kairu, je uhapšen. I dalje je u pritvoru bez formalne optužnice.
16. august: Pretres prostorija Al Jazeera Arabic. Priveden je šef biroa Abdel Fattah Fayed, koji je kasnije pušten uz kauciju.
27. august: Dopisnik Al Jazeera Englisha, Wayne Hay, kamerman Adil Bradlow i producent Russ Finn su pritvoreni. Pušteni su pet dana kasnije.
5. oktobar: Prijatelji, kolege i porodice Mohammada Badra i Abdullaha al-Shamija skupili su se u Dohi da probaju ubrzati puštanje pritvorenih novinara.

 

“Kasnije se vratio da pokupi opremu. Ali Baltagiyah [razbojnici koje podržava Vlada] su ga tu čekali. Postavili su mu zamku. Kada je došao do opreme, napali su ga sa svih strana i odveli u policijsku stanicu”, rekla je Al Jazeeri Mohammedova sestra Sally Badr.

Badru je bilo teško u policijskoj stanici al-Yazbakiyyah, kaže njegova sestra. Stavljen je u malu ćeliju s desetinama drugih pritvorenika.

Po noći su grupe razbojnika puštane u ćeliju da tuku zatvorenike, kazala je Sally, dodavši kako je njen brat gledao kako tuku druge zatvorenike, ali da njega nisu tukli.

“Mislim da je to zato što je tada vojska još uvijek brinula zbog njegove reputacije”, rekla je ona. “To je još uvijek bio početak njihovog obračuna s novinarima.”

Javno tužilaštvo je Badra na krivičnom sudu optužilo za pokušaj ubistva, demonstracije i nošenje vatrenog oružja, optužbe koje je on zanijekao.

Optužbe za pristranost

Od kako je vojska 3. jula preuzela vlast, u Egiptu je desetine novinara uhapšeno, a nekoliko televizijskih stanica ugašeno.

Na Al Jazeeru se cilja s posebnom surovošću. Njeni uredi su pretresani nekoliko puta, a više novinara je uhapšeno. Međutim, samo su Badr i al-Shami ostali u zatvoru.

Privremena Vlada, koju podržava vojska, optužje Al Jazeeru za pristranost, širenje dezinformacija i izmišljanje, što ovaj medij žestoko poriče.

Badr je kasnije prebačen u zatvor Tora, gdje je nekada bio i bivši predsjednik Hosni Mubarak.

“Nažalost, Mohammed je bio u najgorem dijelu tog zatvora”, kaže Sally.

Kada ga je posjetila, po licu i tijelu je imao osip, jer nakon izlaganja suzavcu nikada nije dobio potrebno liječenje.

Mjesec dana nakon što je pritvoren, Mohamed je dobio sina, a cijela porodica, uključujući i novorođenče, otišli su u posjetu Badru.

“Kada je Mohammed po prvi put vidio svog sina, svi smo plakali. Čak i Mohammed, koji inače ne pokazuje puno emocija, i on je plakao”, rekla je Sally, dok su joj suze punile oči.

‘Cijena istine’

Al-Shamijeva supruga Jihad vjeruje da je njen muž u boljoj poziciji nego Badr.

 Posjetila ga je pet puta. Svaki put mogla je ostati samo par minuta, a čuvari su ih gledali i slušali svaku njihovu riječ.

Jihad kaže da se postupanje čuvara promijenilo nabolje od kako se medijska kampanja za puštanje al-Shamija intenzivirala.

Također novinarka i članica egipatskog Sindikata novinara, Sally je rekla da je od liderice sindikata Diaaje Rashwan tražila objavljivanje izjave u kojoj se osuđuje pritvaranje njenog brata, što je, kaže Sally, ona odbila.

“Većina novinara u Egiptu će stati na stranu jakih, a ne slabih”, kaže Sally.

“Dok je Mubarak vladao, većina ga je podržavala. Sada, kada je vojska na vlasti, ne usuđuju se je kritizirati. Žele zadržati svoje poslove.”

Sally je rekla da joj je nekoliko njenih kolega koji rade u državnim medijima savjetovalo da se pojavi na medijima koji podržavaju vojsku i tamo kritizira Al Jazeeru. Vjerovali su da bi tako ubrzala oslobađanje svog brata.

“Ali, zašto da napadam Al Jazeeru? Nemam ništa loše kazati o njima. Moja savjest mi ne dozvoljava da lažem. Pored toga, nikada nisam čula brata da se žali kako ga forsiraju da zauzme određeni politički stav”, kazala je ona.

“Ono što me o njegovom pritvoru najviše boli je to što je moj brat samo kamerman. On nema ništa s politikom. Nikada nije učestvovao u protestima. Ne drži mikrofon ili olovku i ne izražava mišljenja.”

I Sally i Jihad kažu da se pritvorima pokušava vršiti pritisak na Al Jazeeru da prestane izvještavati o antivojnim protestima.

“Ako trebamo birati između Al Jazeerinog objavljivanja istine i oslobađanja mog muža, onda neka moj muž ostane u zatvoru”, kaže Jihad. “Njegovo zatvaranje je cijena istine.”

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO