Ekvador dozvolio vađenje nafte u Yasuniju

Vlada Ekvadora je sada u mogućnosti pokrenuti prve korake prema komercijalnoj eksploataciji (EPA)

Parlament Ekvadora odobrio je eksploataciju nafte u prirodnom rezervatu Yasuni, kontroverzni projekt koji brani predsjednik Rafael Correa, ali osporavaju autohtoni stanovnici tog dijela amazonske prašume i ekolozi.

Po završetku druge i zadnje parlamentarne rasprave, nacrt eksploatacije ITT-a, naftnog nalazišta procijenjenog na 920 miliona barela, proglašen je “nacionalnim interesom”.

Vlada Ekvadora je sada u mogućnosti pokrenuti prve korake prema komercijalnoj eksploataciji.

Sa 108 glasova za i 25 protiv, zastupnici su odgovorili na zahtjev ljevičarskog predsjednika Corree da se ukloni i posljednja ustavna prepreka eksploataciji prirodnih izvora u prirodnom parku na amazonskom istoku zemlje.

Svjetski rezervat bioraznolikosti

Naftna polja Ishpingo, Tambococha i Tiputini predstavljaju 20 posto rezervi Ekvadora, najmanjeg člana OPEC-a, a smještena su u parku Yasuni, čiji oko milion hektara džungle predstavlja jedan od važnijih svjetskih rezervata bioraznolikosti.

Correa je 15. augusta objavio da želi vaditi naftu u Yasuniju, nakon što nije uspjela svjetska kampanja privlačenja donatora koji bi Ekvadoru platili 3,6 milijardi dolara u zamjenu za očuvanje prirodnog parka.

Kampanja je uspjela osigurati samo djelić tih sredstava, premda su 2007. godine, kad je Correa pokrenuo tu inicijativu, veliki donatori obećavali da će dati novac Ekvadoru kako bi se očuvala bioraznolikost u Yasuniju.

Vlasti procjenjuju da će tokom sljedećih 20 godina zahvaljujući eksploataciji Yasunija zaraditi oko 19 milijardi dolara, od kojih će većina biti namijenjena, prema riječima predsjednika Ekvadora, borbi protiv siromaštva, većinom u Amazoni.

Bez eksploatacije ITT-a, zemlja gdje je stopa siromaštva 23,7 posto, raspolagala bi rezervama nafte za 11 godina, prema analitičarima.

Izvor: Agencije