Džez se vraća u New Orleans

Američki grad New Orleans poznat je kao rodno mjesto džeza. Tokom godina, iz njega su potekla najveća svjetska imena te muzike. Ali, za veliki broj današnjih muzičara život je daleko od idile. Mnogi žive na granici siromaštva, bez ikakvog zdravstvenog osiguranja, ali bi se to uskoro moglo promijeniti.

New Orleans jedan je od najspecifičnijih gradova na svijetu. Oblikovan različitom kulturom i historijom, bogat raznovrsnom arhitekturom, ali vjerovatno najpoznatiji po džezu.

Muzičari se nalaze na gotovo svakom uglu grada. Ali, uprkos očiglednoj posvećenosti i talentu, mnogi žive na granici siromaštva, izvještava iz New Orleansa reporter Al Jazeere Andy Gallacher.

“Radimo šta moramo da bismo preživjeli… Razumijete? Radni dan traje veoma dugo i jedva zaradimo 40 ili 50 dolara…”, rekao je džezer Reginald Steward.

Ali, pomoć je na dohvat ruke, a ogleda se u mjestima poput ovog kvarta za muzičare. Ovu zajednicu osnovali su umjetnici poput Edwarda Leeja. U vlastitoj kući stvorio je sigurno i kreativno utočište.

‘Moramo im dati dostojanstvo’

“Muzičari raznih smjerova žive u istom kvartu. To je nevjerovatno. Često se sastajemo i kombiniramo pjesme, zajedno stvaramo nove ideje i koncepte”, kazao je Lee.

Na drugom kraju grada, na klinici za muzičare, liječi se više od 2.000 umjetnika i njihovih porodica. Ljekari se brinu za blizu 80 posto muzičara u gradu koji nemaju zdravstveno osiguranje.

Betani Iwald Bultman, suosnivač Muzičke klinike, tvrdi kako je to jedini način da se neko brine o ljudima za koje smatra da su ambasadori kulture tog grada.

“Moramo im dati dostojanstvo i poštovanje za ono što rade kao muzičari, jer mislim da su veoma bitni i da zaslužuju ovako nešto”, kazala je.

“Tokom godina, rodno mjesto džeza često je bilo pogubno za svoje muzičare. Buddy Bolden, jedan od pionira džeza, sahranjen je u neoznačenoj grobnici, negdje na ovom groblju. Imao je 29 godina kada je preminuo. Upravo su tragični gubici slični ovome, ono što New Orleans želi izbjeći u budućnosti”, izjavio je Andy Gallacher iz New Orleansa.

Jer, iznad svega, stanovnici žele sačuvati muziku koja je postala identitet New Orleansa.

 Izvor: Al Jazeera


Povezane

Tokom jednog od časova, muškarac je stajao iza supruginih kolica, polako se sageo i nježno dodirnuo njene nepokretne ruke, tačno u ritmu muzike.

Published On 07 Dec 2011

U nedjelju navečer završava se sedmi festival džeza u Nišu, takozvani Nišville. Jedan od najpoznatijih u jugoistočnoj Evropi, festival je postao brend, a hiljade domaćih i stranih posjetilaca uživale su u brojnim koncertima. Jedan od njih bio je i naš Zoran Kosanović.

Published On 19 Aug 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO