Sirija demontirala hemijska postrojenja

Sirija je uništila sva deklarirana hemijska postrojenja, odnosno demontirala opremu u pogonima za proizvodnju otrovnih sredstava i ispunila prvi rok programa faznog razoružanja, navela je Organizacija za zabranu hemijskog oružja u izvještaju u čiji je uvid imala novinska agencija Reuters.

Zajednički tim OPCW-a i Ujedinjenih naroda završio je inspekciju u Siriji, posjetivši 21 od 23 prijavljena objekta, navodi agencija Tanjug.

Francuska: Formirati prijelaznu vladu

Premijer Francuske Jean-Marc Ayrault, koji u četvrtak boravi u Moskvi, u intervjuu ruskom listu Komersant izjavio je da i Francuska kao i Rusija smatra da konflikt u Siriji treba imati političko rješenje, ali kako je cilj međunarodne konferencije o Siriji Ženeva 2 da se formira prijelazna vlada u Siriji.

“Glavni zadatak sada je da ‘Ženeva 2’ bude uspješna, a to znači da se stvore uvjeti da sirijska nacionalna koalicija učestvuje u toj konferenciji i da konferencija dovede do stvaranja prijelazne vlade sa svim punomoćima izvršne vlasti, uključujući i predsjedničku”, rekao je Ayrault.

On je rekao da će o tome razgovarati s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom, s kojim se treba sastati tokom dana.

Ayrault je dodao da to što međunarodna zajednica ne čini ništa očajne ljude gura u radikalni islam.

“Mogućnost da se spriječi najgori mogući scenarij još postoji i dat će umjerenoj opoziciji šansu da odgovori na težnje naroda”, rekao je Ayrault, dodavši kako od međunarodne zajednice zavisi da li će se ta šansa i iskoristiti. 

“Na dva preostala objekta zbog sigurnosti nije izvršena inspekcija. Misija će nastaviti s naporima usmjerenim na osiguranje uvjeta neophodnih za siguran pristup tim objektima”, navodi se u saopćenju OPCW-a.

Završena prva faza

U izvještaju se kaže da je hemijska oprema sa ta dva preostala objekta već premještena na druga mjesta, koja su pregledana.

Bilo je predviđeno da do 27. oktobra inspektori posjete sve lokacije koje je Sirija prijavila, podsjeća AFP, najavljujući da će Izvršno vijeće OPCW-a sirijsku izjavu koristiti u odlučivanju do 15. novembra o rasporedu uništavanja sirijskog hemijskog arsenala.

Agencija Itar-Tass navodi da je prva faza predviđala inspekciju objekata u Siriji i demontažu opreme u pogonima za proizvodnju otrovnih sredstava, a poslije toga planira se direktno uništavanje punjenja hemijskog oružja.

Očekuje se da ta faza bude završena do sredine iduće godine.

Bjekstvo poljskog novinara

Poljski novinar Marchin Suder, koga su aktivisti u julu uzeli za taoca na sjeverozapadu Sirije, uspio je pobjeći otmičarima i sigurno se vratio kući, javili su lokalni mediji.

Poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski napisao je na svom nalogu na Twitteru da se Suder vratio kući, prenijele su agencije.

Sudera (34) su 24. jula oteli maskirani naoružani napadači iz Media centra u gradu Saraqeb, u pokrajini Idlib, koji je bio pod kontrolom pobunjenika, a koji je radio kao honorarni novinar poljske fotoreporterske agencije Studio Melon, agencije Korbis i drugih.

Niko nije preuzeo odgovornost za njegovu otmicu, navodi AFP.

Međunarodna organizacija za zaštitu novinara Novinari bez granica navodi da je Sirija najopasnije mjesto u svijetu za rad novinara, pošto su i pobunjenici i Vladine snage u toj zemlji ubili najmanje 39 i kidnapirali 21 novinara tokom prošle godine.

Većina otetih novinara je puštena na slobodu, ali nekoliko njih je i dalje u zarobljeništvu, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije