Rumuniji Schengen neizvjestan zbog korupcije

Odluka Evropske unije o pristupanju Rumunije Schengen zoni trebalo bi da bude donijeta u decembru. Neke članice su, međutim, ranije najavile da će zbog problema s korupcijom i brojnih emigranata uskratiti podršku jednoj od najsiromašnijih zemalja Unije.

Dok za zvanični Bukurešt navedeni razlozi nemaju nikakve veze s Schengenom, analitičari tvrde da je odluka Brisela očekivana.

Kada sljedeće godine završi medicinski fakultet, Andrea će otići u Francusku i raditi kao ljekar, svjesna šta je čeka ukoliko ostane u Rumuniji.

Niko se nije vratio

 „Počet ću raditi ako ostanem, i moja plaća će iznositi 300 eura, što je premalo i za Rumuniju, i za bilo koju drugu zemlju, uzme li se u obzir da minimalna stanarina za jedan mali stan iznosi 200 eura.  Znači, ne ostane ti novca ni za što”, kazuje Andrea Rosca, studentica medicine.

Gotovo svi njeni prijatelji su otišli.

„Niko od njih se nije vratio. Niko od mojih prijatelja. Pričala sam s njima. Ima ih u Njemačkoj, Francuskoj, Britaniji, Švedskoj. Niko ne želi da se vrati. Tačno je da se mora puno raditi, ali i ovdje se puno radi. A plata je veća, i mogućnosti su veće u drugim zemljama”, kazuje Rosca.

Blizu tri miliona Rumuna emigriralo je iz zemlje u posljednjih deset godina. Većina od tog broja, nakon ulaska u Evropsku uniju 2007.  Sada pojedine članice Unije strahuju od većeg priliva Rumuna, zbog čega bi vrata Schengena, za ovu zemlju, još neko vrijeme mogla ostati zatvorena.

„Da bi jedna zemlja postala dijelom Schengen zone, mora dobiti podršku svih članica Unije. Rumunija tu podršku nema. Poruka Brisela je jasna – imate problem sa korupcijom”, javlja Al Jazeerina Nadina Maličbegović.

Zbog toga sve više Rumuna napušta državu.

 „Naša je krivica. Ništa nismo uradili. Ne znamo čak ni da glumimo da smo civilizirani”, navodi Lukrecia iz Bukurešta, dok njen sugrađanin Andrei ističe: „Ne znam, stvarno ne znam ništa o tome.”

„Francuzima smetaju Rumuni. Zapravo, Romi, ali i oni su Rumuni. Treba naći neko rješenje, ali ne znam je li uredu da se Rumunima zabrani pristup Schengenu”, ukazuje Florin.

Evropska unija od Rumunije traži suzbijanje ilegalne emigracije. Za zvanični Bukurešt, to pitanje nema mnogo veze sa Schengenom.

 „Svjesni smo, kao diplomatsko predstavništvo Rumunije, bojazni koje su pojedine članice Unije izrazile u pogledu tih pitanja (korupcije i emigracije Roma iz Rumunije). Slušamo pažljivo, razgovaramo s partnerima, ali odbacujemo svaku povezanost s tim što ste pomenuli”, ističe Brandusa Predescu iz Ministarstva vanjskih poslova Rumunije.

Odluka bi trebala biti službeno objavljena u decembru. Novinar George Roncea mnogo se ne nada. Rumunija, tvrdi, ne ispunjava uslove, ali ni Unija, kaže, ne igra pošteno.

Promjene teku sporo

„Problem su dvostruki standardi. S jedne strane stalno nas uče da Romi trebaju specijalni tretman, ali kada dođu u Francusku ili Njemačku, zemlje koje od nas traže da usvojimo posebne standarde, nemaju drugi način nego da ih smjeste u zatvore ili vrate kući. Smiješno je. Kažu – slobodan protok ljudi. Ok. Je li slobodan ili nije. Je li slobodan samo za dio Evrope ili ima i onih za koje nije slobodan”, govori novinar George Roncea.

Promjene u Rumuniji ionako teku sporo. Prosječna plata ovdje je manja od 400 eura. Troškovi života su previsoki, ali su granice, za one koji žele otići, i sa Schengenom i bez njega, otvorene.

Izvor: Al Jazeera