Mirovna konferencija o Siriji i dalje upitna

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad izjavio je kako će mirovni pregovori, čiji je cilj okončanje sirijskog sukoba, uspjeti samo ako strane sile prestanu podržavati, kako ih je nazvao – teroriste.

Assad je poziv zapadnim i arapskim silama da prestanu slati pomoć opoziciji uputio tijekom sastanka u Damasku sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenih naroda za Siriju, Lakhdarom Brahimijem, koji i dalje nastoji stvoriti uvjete za održavanje dugo odlagane mirovne konferencije u Ženevi.

Iako je ženevska konferencija i dalje upitna, iranski veleposlanik u Siriji Mohamad Rida Shibani potvrdio je kako je njegova zemlja spremna prihvatiti poziv da sudjeluje na tom skupu.

„Svima je poznato da Iran ulaže napore kako bi pomogao političko rješenje sukoba u Siriji. Odsustvo Irana ne bi bilo dobro za sastanak. Naše sudjelovanje pridonijelo bi postizanju što skorijeg političkog rješenja“, rekao je Shibani.

Još jedan sastanak SAD – Rusija

Dužnosnici zapadnih i arapskih zemalja upozorili su u međuvremenu kako svjetske sile najvjerojatnije neće uspjeti organizirati drugu mirovnu konferenciju o Siriji, koja se trebala održati tijekom studenog u Ženevi, zbog neslaganja Washingtona i Moskve oko tkoga tko će predstavljati sirijsku opoziciju.

Neuspjeh Sirijske nacionalne koalicije da zauzme jasan stav o pregovorima, čiji je cilj pronalaženje političkog rješenja za dvije i pol godine dug građanski rat u Siriji, bit će još jedan razlog za odlaganje konferencije za najmanje mjesec dana, prenosi Reuters.

„Jasniju sliku ćemo imati poslije sastanka SAD i Rusije idućeg tjedna, ali sve ukazuje na to da će biti teško da konferencija bude održana 23. studenog“, potvrdio je jedan od dužnosnika uključen u proces organiziranja pregovora.

Tko predstavlja opoziciju

Izaslanici SAD, Rusije i Ujedinjenih naroda trebaju se sastati u Ženevi u utorak, u okviru priprema dugo odlagane mirovne konferencije „Ženeva 2“.

Središnja točka neslaganja, podsjetio je isti dužnosnik, uloga je sirijske opozicijske koalicije koju podržava Zapad, što je pitanje koje je isplivalo na površinu nakon prošlotjednog sastanka, održanog u Londonu, međunarodnih protivnika predsjednika Bashara al-Assada.

Dok sudionici londonskog sastanka smatraju kako bi u pregovorima trebale sudjelovati po jedna delegacija sirijskog režima i opozicije, koju bi trebala predvoditi Sirijska nacionalna koalicija, „kao legitiman predstavnik sirijskog naroda“, Rusija tu koaliciju gleda samo kao dio opozicije i predlaže nekoliko delegacija, uključujući i neke osobe iz Damaska, koje Assadova vlada tolerira.

Ubijen reporter Al Arabiye

Ranije u srijedu, televizija Al Arabiya, sa sjedištem u Dubaiju, javila je da su nepoznati napadači ubili reportera tog kanala u sirijskom gradu Halepu.

Muhammada Saeeda ubio je maskirani muškarac, koristeći oružje s prigušivačem, rekao je opozicijski aktivist.

Saeed, koji je rođen u Halepu, radio je s mnogim medijima, a najviše se bavio sirijskom humanitarnom krizom.

Također u srijedu, Sirijski predsjednik Assad je odobrio opću amnestiju za sva vojna krivična djela počinjena prije 29. listopada, javila je sirijska državna novinska agencija SANA.

Novo predsjedničko pomilovanje odnosi se na kaznena djela iz zakona o obavljanju vojne službe, uključujući ona koja se tiču izbjegavanja obaveznog vojnog roka, navodi sirijska agencija.

U izvještaju se, međutim, ne iznose detalji o tome da li se pomilovanje odnosi i na kaznena djela izvan vojske, prenosi AFP.

Assad je opću amnestiju za vojna kaznena djela proglasio dok su u toku pripreme za konferenciju “Ženeva II” o Siriji, koja bi trebala biti održana krajem studenog u cilju iznalaženja političkog rješenja za skoro trogodišnju krizu u toj zemlji.

Navodi o kemijskom oružju 

Sirijski pobunjenici upotrijebili su kemijsko oružje protiv pripadnika kurdske milicije na sjeveroistoku Sirije, u blizini granice s Turskom, objavio je u srijedu libanonski televizijski kanal Al Mayadeen.

Kemijsko oružje upotrijebljeno je u utorak u napadu na kontrolni punkt kurdske milicije u gradu Al Hasak, u regiji Ras al-Ajn, ali su informacije o tome objavljene tek u srijedu.

Prema navodima očevidaca, kada je eksplodirala granata s kemijskim punjenjem pojavio se žuti dim, nakon čega su uslijedili simptomi kemijskog trovanja među pripadnicima milicije, kao što je mučnina.

Napad se dogodio tokom drugog dana borbi za ovaj grad, prenijela je agencija Interfaks.

Izvor: Al Jazeera i agencije